do sprawdzenia
do sprawdzenia: Mógłby ktoś powiedzieć czy te odpowiedzi są ok ? Bo właśnie wróciłem z egzaminu.
Zadanie 1
Obliczyć granicę:
n−>
∞
Odp:e
1/4
Zadanie 2
Obliczyć granicę:
x−>
∞
Odp:nie istnieje
Zadanie 3
Najmniejsza wartość funkcja f(x) = 2(3x − 4)
2 + 2 w przedziale [−1,2] osiąga:
a)1
b)0
c)2
Odp:2
Zadanie 4
Ile punktów przegięcia ma f(x) = xe
−x2
Odp:3
Zadanie 5
Obliczyć gradient f(x,y) = x − y
2 w punkcie (x,y) = (1,0)
Odp: (1,0)
Zadanie 6
Czy funkcja ma ekstrema: f(x,y) = −2(x − 1)
2 − 3(y − 2)
2 w punkcie (−1,−2)
Odp: nie ma ekstremum
Zadanie 7
Szereg:
∞
n=1
a) jest zbieżny bezwzględnie
b) zbieżny warunkowo
c)niezbieżny
Odp:jest zbieżny bezwzględnie.
Dzięki.
13 lut 12:00
J:
Zad.1) e−1/4
13 lut 12:04
do sprawdzenia: dlaczego ?
mi wyszło (e4n)1/4 i skróciłem.
a jak reszta zadań?
13 lut 12:08
J:
| | −1 | | n | | 1 | |
= lim [(1 + |
| )4n+1]K , gdzie: K = |
| → |
|
|
| | 4n+1 | | 4n+1 | | 4 | |
= (e
−1)
1/4 = e
−1/4
13 lut 12:15
do sprawdzenia: ok a jak z resztą zadań ?
13 lut 12:20
Eve: zad. 2 dobrze
13 lut 12:21
J:
Zad 3) fmin = f(2) = 10
13 lut 12:26
Eve: zad.3 ok
13 lut 12:27
J:
Zad4) nie ma punktów przegięcia, ma dwa ekstrema lokalne.
13 lut 12:30
do sprawdzenia: a ile ekstrem lokalnych bo miałem do wyboru:
a)nie ma przegięć
| | √6 | | √6 | |
b) ma przegięcia w punkcie x = 0 x = |
| } i x = − |
| } |
| | 2 | | 2 | |
13 lut 12:33
Eve: zad.7 ok
13 lut 12:35
J:
| | √2 | | √2 | |
Zad.4) Dwa ekstrema: x = |
| oraz x = − |
|
|
| | 2 | | 2 | |
( chyba ,że sie pomyliłem, ale może ktoś to jeszcze sprawdzi)
13 lut 12:46
J:
Zad 5) OK.
13 lut 12:47
Eve: w 4 tez mam to samo
13 lut 12:51
do sprawdzenia: a 6 zadanie ktoś wie ?
13 lut 16:56
ICSP: Zad 7 źle. Szereg jest rozbieżny.
13 lut 16:57
Qulka: nie ma ekstremum w tym punkcie
13 lut 16:58
do sprawdzenia: czemu rozbieżny ? zbiega do 1
13 lut 17:06
do sprawdzenia: i jak z 6 zadaniem ?
13 lut 17:07
Qulka: w 6 zadaniu nie ma ekstremum w tym punkcie
13 lut 17:08
do sprawdzenia: czyli dobrze mam, a jak z zdaniem 7 ? bo wcześniej ktoś pisał że jest ok.
13 lut 17:09
do sprawdzenia: ?
13 lut 23:29
ICSP: dla n ≥ 3 zachodzi :
14 lut 00:10
do sprawdzenia: skąd te 2n? jak tam jest n+2, to jaka odpowiedź jest poprawna ?
14 lut 11:20
Przemek: | | 1 | |
Zdaje się, że ICSP zrobił to z kryterium porównawczego, dlatego dobrał |
| |
| | 2n | |
Tak mi się wydaje
14 lut 11:26
do sprawdzenia: to jaka odpowiedź jest prawidłowa w 7
14 lut 11:27
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
z porównawczego i z rozbieżności |
| ∑ |
| wynika rozbieżność ∑ |
| |
| | 2 | | n | | n + 2 | |
14 lut 11:29
do sprawdzenia: w tym szeregu miało być
czy to coś zmienia ?
14 lut 11:49
ICSP: teraz jest zbieżny
14 lut 11:52
do sprawdzenia: bezwględnie ?
14 lut 12:00
ICSP: tak
14 lut 12:01
do sprawdzenia: a jak w zadaniu z punktami przegięcia powinno byc moze wiesz ?
14 lut 12:11
ICSP: 3
14 lut 12:19
do sprawdzenia: ok dzieki
14 lut 12:23