matematykaszkolna.pl
kombinatoryka zaczyna_kombinarykę: Stonoga − wbrew nazwie − ma tylko siedem par nóg. Na nogi ma włożyć siedem par kaloszy (każda para jest w innym kolorze). Na ile sposobów może to zrobić jeśli; a) nie rozróżnia kolorów ani butów lewych i prawych b) rozróżnia kolory (na każdą parę nóg włoży buty w tym samym kolorze), lecz nie rozróżnia butów lewych i prawych . c) nie rozróżnia kolorów, lecz rozróżnia buty lewe i prawe d) rozróżnia kolory i rozróżnia buty lewe j prawe
15 lut 06:22
zaczyna_kombinarykę: Znalazłem odpowiedzi do tego zadania: a) nie rozróżnia kolorów ani butów lewych i prawych 14! b) rozróżnia kolory (na każdą parę nóg włoży buty w tym samym kolorze), lecz nie rozróżnia butów lewych i prawych 27*7! c) nie rozróżnia kolorów, lecz rozróżnia buty lewe i prawe 7!*7! d) rozróżnia kolory i rozróżnia buty lewe j prawe 7! Proszę o zinterpretowanie tych wyników. Nie rozumiem niestety tych odpowiedzi
15 lut 06:26
zaczyna_kombinarykę: Piętnaście osób trzeba podzielić na trzy grupy, po pięć osób w każdej grupie. Na ile sposobów można to zrobić, jeśli uporządkowanie w grupie nie ma znaczenia oraz: a) kolejność grup jest istotna b) kolejność grup nie jest istotna
15 lut 07:14
zaczyna_kombinarykę: Znalazłem odpowiedzi do tego zadania:

nawias
15
nawias
nawias
5
nawias

nawias
15
nawias
nawias