Równania i nierówności
Bartłomiej: Rozwiąż równania i nierówności:
a) | |x−1| | =3
b)|4−|x||≥1
c) 2√x2+2x+1 > x+4
14 lut 09:28
5-latek: do c) x2+2x+1=(x+1)2
14 lut 09:47
Bartłomiej: skąd takie równanie w c) jeśli mamy tam nierówność ?
14 lut 09:49
5-latek: to wtedy zapiszsesz ta nierownosc tak
2√(x+1)2>x+4 i skorzystaj ze wzoru ze √x2=|x|
14 lut 09:51
Bartłomiej: Oki, już wiem o co kaman

a w a) i b) jak się za to zabrać i ile przypadków rozpatrzyć ?
14 lut 09:55
Tadeusz:
a) to licha "pułapka"
14 lut 10:02
Tadeusz:
b)
4−|x|≤−1 lub 4−|x|≥1
−|x|≤−5 −|x|≥−3
|x|≥5 |x|≤3
itd
14 lut 10:06
Bartłomiej: Coś może więcej ?
14 lut 10:08
Bartłomiej: chodzi mi o a)
14 lut 10:08
5-latek: Witaj
Tadku
Bartek co do a)
opuszczamy najbardziej zewnetrzny modul i dostaniemy
|x−1|=3 lub |x−1|=
−3
Teraz zastanow sie na tym drugim zapisem (czy on jest prwawdziwy ,czy to moze ta pulapka o
ktorej wspominal
Tadeusz
14 lut 10:09
Tadeusz:
−
14 lut 10:10
Bartłomiej: no to jest ta pułapka

Dzięki!
14 lut 10:11
14 lut 10:11
Bartłomiej: Tak

mnie znów uczyli tak, że mam sobie rozpisać następująco:
Np.:
|x−1| dla 1) x−1 ≥ 0
2) −x+1 < 0
i rozpatrzyć oba
14 lut 10:16
5-latek: Dobrze Cie uczyli ale akuratnie nie w tym przypadku to musisz zastosowac
14 lut 10:19
Bartłomiej: Źle napisałem w tym pierwszym..
miało być ||x|−1|=3 i to trzeba analogicznie jak w b) co nie ?
14 lut 10:26
Qulka: tak, analogicznie jak b)
14 lut 10:34