Okrag
K: Punkt B(1,1) jest wierzchołkiem kąta prostego w trójkącie prostokątnym o polu 2, wpisanym w
okrąg x2+y2+2x−2y−2=0. Znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta.
Wiem, że musze znaleźć dwie proste prostopadłe przecinające sie w B. Tylo nie wiem jak. Może
ktos podpowiedzieć, co po kolei powinnam zrobić?
14 lut 13:45
Tadeusz:

Podstawa |AC| Twego trójkąta ma miarę 4 ... zatem jego wysokość musi być równa 1
(odległość B od AC)
Szukamy równania prostej zawierającej podstawę AC
Prostą tą zapiszemy w postaci ogólnej ale wykorzystując fakt, że przechodzi ona przez punkt 0
y−1=a(x+1) ⇒ ax−y+a+1=0
| | |a−1+a+1| | | √2 | |
1= |
| ⇒ √2=|2a| ⇒ a=± |
| |
| | √1+1 | | 2 | |
dalej już dla Ciebie −
14 lut 15:03
K: Super, dziekuje bardzo
14 lut 15:23
Tadeusz:
−

dalej poradzisz

?
14 lut 15:29
K: Okay, czyli teraz prostą która mi wyszła musze podstawić do równania okregu i otrzymam punkty
przecięcia. Zgadza się ?
14 lut 21:23
Qulka: tak
14 lut 21:24
K: mam tylko jeszcze pytanie, skąd ten wzór na prostą
14 lut 21:34
K: mam tylko jeszcze pytanie, skąd ten wzór na prostą
14 lut 21:35
Tadeusz:
Wiesz, że proste przechodzą przez 0=(−1,1) i znasz ich współczynniki kierunkowe
(proste są dwie)
14 lut 21:37
Qulka: tablice maturalne strona 5
14 lut 21:37
Qulka: wzór na prostą o współczynniku a przechodzącą przez P
14 lut 21:38
Tadeusz:
nie uczą teraz równania pęku prostych −:(
14 lut 21:39