!
Do wykresu funkcji f(x) = x2 – 12x + 32 poprowadzono w punkcie P styczną, która jest
prostopadła do prostej l: 3x – 6y + 1 = 0.
a) Wyznacz równanie tej stycznej.
b) Oblicz pole trójkąta ograniczonego przez tę styczną oraz obie osie układ współrzędnych.
| 1 | 1 | |||
prosta l: y= | x+ | styczna musi mieć zatem a=−2 | ||
| 2 | 6 |
... no tak .... błąd ze znakiem w pochodnej
y'=2x−12
2x−12=−2 ⇒ 2x=10 xs=5
ys=25−60+32=−3
styczna zatem to y+3=−2(x−5) ⇒ y=−2x+7
| x | y | ||
+ | =1 | ||
| 3,5 | 7 |
| 3,5*7 | ||
Pole trójkąta to: S= | ||
| 2 |