Wyrażenia algebraiczne.
Maciej: Suma liczb a i b jest równa 8, a suma sześcianów tych liczb jest równa 176. Oblicz iloczyn
liczb a i b.
15 lut 13:33
Eve:
a+b=8
a3+b3=176
klasyczny układ r oównań
15 lut 13:36
Qulka: Raczej chodzi o skorzystanie ze wzorów skróconego mnożenia, ale na telefonie ich nie rozpisze
15 lut 13:42
Eta:
a
3+b
3= (a+b)
3−3ab(a+b)
176= 8
3−3ab−8 ⇒ ab=........... dokończ rachunki
15 lut 13:45
Eta:
Poprawiam chochlika

178=8
3−3ab*
8=.......
15 lut 13:48
Maciej: No tak..dziękuję
15 lut 13:57
Eta:
15 lut 14:16