granice ciągów i funkcji
aisuga: Czy może mi ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam?

a) lim
n→∞ √4n2−2n+3−2n=lim
√n2(4−2n+3n2)−2n=lim
n
√(4−2n+3n2)−2n= lim n(
√(4−2n+3n2)−2)=0
b)lim
x→0+ (ctgx)
1lnx=lim e
1lnx*lnxctgx=lim e
ctgx=e
∞=0
lim
x→0+ ctgx= lim
cosxsinx=
∞
15 lut 12:40
ICSP: a) źle
b) źle
15 lut 12:42
Eve:
a) pomnóz przez sprzężenie
15 lut 12:54
aisuga: A jak powinno być dobrze?
15 lut 12:54
aisuga: a w b?
15 lut 12:55
ICSP: b) sam wykładnik :
| 1 | | ln(ctgx) | |
| * ln(ctgx) = |
| |
| lnx | | lnx | |
i teraz myśl nad granicą.
15 lut 13:01
aisuga: A w a wyjdzie wynik ∞?
15 lut 13:11
15 lut 13:11
aisuga: Dzięki Eve ominęłam jedno 4n
2
15 lut 13:20
aisuga: a w b to wykładnik można z de l'hospitala?
15 lut 13:22
ICSP: Można
15 lut 13:32
aisuga: Czyli jeżeli nigdzie się nie machnęłam to wynik wyjdzie 1?
15 lut 13:33