kombinatoryka
zaczyna_kombinarykę: Ile jest różnych liczb czterocyfrowych, w których zapisie cyfra 5 występuje:
a) 2 razy
b) nie więc niż dwa razy?
14 lut 19:36
ertre00: a) na czterech miejscach liczbę 5 zapisujesz 2 razy czyli ?
14 lut 19:50
zaczyna_kombinarykę: Mam problem z zerem
14 lut 20:00
rzeczywistość: nie gwarantuję poprawności, bo sam raczkuję

zrobię Ci a, spróbuj następnie sam b)
rozbijam to na dwa przypadki:
1) liczba zaczyna się od piątki
na pierwszym miejscu masz do wyboru tylko tę piątkę − jedna możliwość
| | | |
następnie drugą piątkę możesz wpisać na 3 miejsca czyli | |
| | |
pozostają Ci dwa miejsca na które możesz wpisać wszystko prócz piątki, czyli 9*9
| | | |
co daje: 1 * | * 9 * 9 = 243 |
| | |
2) liczba NIE zaczyna się od piątki
na pierwszym miejscu OSIEM możliwości − nie piątka i nie zero
| | | |
następnie dwie piątki na trzy miejsca | |
| | |
i jedno miejsce gdzie możesz wpisać wszystko prócz piątki czyli 9 możliwości
odp: 216 + 243 = 459
14 lut 20:07
PW: Modelem matematycznym liczby opisanej w zadaniu a) jest każdy ciąg czterowyrazowy
(a,b,c,d),
w którym a, b, c, d są liczbami ze zbioru {0,1,2,..., 9}, przy czym a≠0 i dokładnie dwie z
liczb a, b, c, d są równe 5.
Liczbę takich ciągów można wyznaczyć ustalając najpierw ile jest ciągów czterowyrazowych z
dokładnie dwiema piątkami (nie zwracając uwagi na ewentualne początkowe zero), a następnie
odejmując liczbę takich ciągów, w których 0 jest na pierwszym miejscu:
Wzór bierze się stąd, że najpierw wybieramy 2 miejsca spośród 4, na których będą liczby 5,
następnie na pozostałych 2 miejscach umieszczamy dowolne liczby spośród 9 (mogą to być również
zera), potem − uwzględniając, że na pierwszym miejscu jest 0 − wybieramy 2 miejsca spośród 3
(na liczby 5), a na pozostałym wolnym miejscu umieszczamy dowolną liczbę spośród 9.
Wynik: 6·9
2 − 3·9 = 3·9·(2·9 − 1) = 27·17 = 459.
Wprawdzie opowiadam trochę inaczej, ale w pełni zgadzam się z przedmówcą
14 lut 20:37
zaczyna_kombinarykę: Ja to myślałem tak
1. dwie piątki w dowolnych miejscach i dwie liczby nie piątki (łącznie z zerem)
odejmuję od tego że zero jest na początku
wynik 486−27=459
14 lut 20:51
Qulka: czyli to co PW
14 lut 20:53