Równania macierzowe.
leot: Znaleźć macierz X spełniającą równanie X*BT = E, gdzie E jest macierzą jednostkową oraz
B = 0 1 1
1 0 1
PS. Wybaczcie brak umiejętności utworzenia macierzy.
14 lut 16:14
leot: Głównym moim problemem jest to, że macierz BT nie jest macierzą kwadratową, więc nie mogę
"pozbyć się" jej mnożąc przez macierz odwrotną.
14 lut 16:33
Ada: Takich macierzy jest nieskończenie wiele. Muszą tylko spełniać pewne reguły:
b*1+c*1 = 1
a+c = 0
e+f = 0
d+f = 1
a=−c
e=−f
b = 1 − c
d = 1 − f
2 stopnie swobody masz
14 lut 17:03