Pomóżcie prosze
Kajusia: w okrąg o promieniu 10 dm wpisano trójkąt równoramienny którego podstawa ma długość 16 dm
oblicz długość ramion trójkąta , Rozważ dwa przypadki
15 sty 14:58
krecik:
13 lut 21:03
Janek191:

I przypadek:
Mamy
x
2 = 10
2 + 8
2 = 100 + 64 = 164 = 4*41
więc
x = 2
√41
x = 2
√41 dm
===========
14 lut 08:06
Janek191:

II przypadek:
Mamy
x
2 = 8
2 + 4
2 = 64 + 16 = 80 = 16*5
x =
√16*5 = 4
√5
x = 4
√5 dm
==========
14 lut 08:11
Janek191:

II przypadek:
Mamy
x
2 = 8
2 + 4
2 = 64 + 16 = 80 = 16*5
x =
√16*5 = 4
√5
x = 4
√5 dm
==========
14 lut 08:11