Pole podstawy stożka wynosi 27pi
ertre00: Pole podstawy stożka wynosi 27∏, a objętość wynosi 27∏. Oblicz pole powierzchni bocznej.
Wyszło mi że r = 3√3, h = 3, a l = 6, czyli Pb = 18√3∏
Mógłby ktoś sprawdzić?
14 lut 19:09
Janek191:
P
p = π r
2 = 27 π
Dzielę stronami
h = 3
r
2 = 9*3
r = 3
√3
l
2 = r
2 + h
2 = 27 + 9 = 36
l = 6
zatem
P
b = π r*l = π* 3
√3*6 = 18
√3 π
==========================
14 lut 19:16
ertre00: No i pięknie

Tak samo mam. Thx
14 lut 19:26
Janek191:
Tylko to π pisz inaczej
14 lut 19:32