Trójkąt wpisany w koło. Podzielność liczb. Funkcje trygonometryczne. Analiza
piotrek: Witam, mam parę problemów. Proszę o pomoc.
1) Dany jest trójkąt równoboczny ABC wpisany w okrąg. Punkt P leży na krótszym łuku AC. Wykaż,
że |PB|=|PA|+|PC|.
2)Wykaż, że liczba 10
13 + 19
3 − 2 jest podzielna przez 9.
3)Wyznacz współrzędne punktu leżącego na paraboli o równaniu y=x
2 −2x + 1 położonego najbliżej
punktu A = (4,0)
| | 1 | |
4) Wyznacz zbiór wartości funkcji określonej wzorem f(x) = |
| . |
| | 3cosx +5 | |
Są to zadania z dwóch arkuszy maturalnych(niestety nie wiem jakiego wydawnictwa).
15 lut 10:23
Eve:
2) suma cyfr podzielna przez 9:
103+(10+9)3−2=
103+(10+9)(100−90+81)−2=103+(10+9)(90+1)−2=
103+10*90+10+9*90+9−2⇒1+9+1+8+1+9−2=27⇒9/27⇒liczba podzielna przez 9
15 lut 10:40
Eve:
15 lut 10:43
PW:
−1 ≤ cosx ≤ 1 (i każda wartość z przedziału [−1, 1] jest osiągana)
−3 ≤ 3cosx ≤ 3
−3+5 ≤ 3cosx +5 ≤ 3 + 5
(1) 2≤ 3cosx +5 ≤ 8
| | 1 | | 1 | |
(2) |
| ≥ 3cosx + 5 ≥ |
| . |
| | 2 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
Odpowiedź: Zbiorem wartości funkcji f jest przedział [ |
| , |
| ]. |
| | 8 | | 2 | |
Uwaga: Wnioskowanie (1) ⇔ (2) jest możliwe, gdyż wyrażenia występujące po każdej ze stron w
podwójnej nierówności (1) są dodatnie. Dowód mógłby wyglądać tak:
Jeżeli 0 ≤ a ≤ b, to fakt, że
b ≥ a
b − a ≥ 0
jest równoważny
15 lut 10:58
Tadeusz:

a
2=b
2+d
2−2bdcos60
o ⇒ a
2=b
2+d
2−bd
a
2=c
2+d
2−2cdcos60
o ⇒ a
2=c
2+d
2−cd
dalej dla Ciebie (rozpatrz oba przypadki)
15 lut 11:00
PW: Poprawka do zadania 4
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(2) |
| ≥ |
| ≥ |
| |
| | 2 | | 3cosx +5 | | 8 | |
(miały być odwrotności każdej ze stron nierówności, a w środkowej części nie odwróciłem w
zapale edycji).
15 lut 11:04
piotrek: Dziękuję za pomoc.
Tylko mam pytanie co do zadania numer 3. Bo właśnie chodzi o to, że rysunek zrobiłem. Tylko nie
wiem jak ten punkt wyznaczyć.
15 lut 11:05
piotrek: tak właśnie myślałem, że zjadłeś 1
15 lut 11:06
Ania: rozwiązanie do zadania 3
wyznaczamy styczną k do paraboli w punkcie (x
0, f(x
0))
f'(x)=2x−2 zatem f'(x
0)=2x
0 −2
Podstawiamy do równania stycznej y−y
0=f'(x
0)(x−x
0)
otrzymujemy po przekształceniach k: y=(2x
0−2)x−x
02 +1
Prosta styczna k iprosta przechodząca przez punkt A muszą być prostopadłe,
aby odległość była najmniejsza
Wyznaczamy współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez punkt A i punkt (x
0, f(x
0))
0=4a+b i x
02 −2x
0 +1=x
0 a+b
x
02 −2x
0 +1=(x
0 −4)a
| | (x0 −1)2 | |
a= |
| przy czym x0 ≠4 |
| | x0 −4 | |
Z warunku na prostopadłość prostych
| (x0 −1)2 | |
| *(2x0 −2) =−1 |
| x0 −4 | |
Po przekształceniach mamy wielomian
2x
03 −6x
02 +7x
0−6=0
Pierwiastkiem wielomianu jest 2, stąd
(x
0−2)(2x
02−2x
0+3)=0
x
0=2 oraz Δ<0, więc jedynym rozwiązaniem jest 2
f(x
0)=f(2)=1
Odpowiedź to punkt (2,1)
19 kwi 12:22