Równanie symetralnej boku AC.
kleszcz: Dany jest trójkąt ABC, gdzie A=(−3,−2), B=(1,−1), C=(−1,4). Wyznacz równanie symetralnej boku
AC tego trójkąta.
I chciałbym wiedzieć czy dobrze zrobiłem.
Najpierw ze wzoru liczę współrzędne środka odcinka AC −−−−−−−−− i po obliczeniach
wychodzi−−−−(−2,1)
Później ze wzoru na równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty podstawiam (y+2)
(−1+3)−(4+2) (x+3)=0−−−−−−−−−−− i liczę i wychodzi y=3x=7
I teraz wiadomo, że symetralna musi być prostopadła do odcinka AC, więc y=−13+b
I teraz podstawiam współrzędne środka odcinka, aby obliczyć b: 1=−13*(−2)=b
1=23=b−−−−−−b={1}{3}======= więc równanie symetralnej== y=−13x+13
Dobrze jest?
14 lut 13:17
J:
algorytm prawidłowy, nie wiem jak obliczenia ...
14 lut 13:24
kleszcz: A też ci wyszło y=−13x+13
14 lut 13:27
kleszcz: ?
14 lut 13:27
J:
masz dobry wynik
14 lut 13:30
kleszcz: ok, dzięki. W takim razie chyba się nie pomyliłem

.
14 lut 13:35