proste prostopadłe
korektor: Proste 2x − 3y + 4 = 0 i (m−1)x + 2y − 5 = 0 są prostopadłe dla m równego: ?
Mi wychodzi m= −1/2, ale nie ma takiej odpowiedzi
13 lut 18:36
13 lut 18:37
Frost: pierwsza prosta
druga prosta
jeśli prostopadłe to:
4=3−3m
1=−3m
13 lut 18:39
Frost: czyli mam źle

śpieszyłem się

idę juuż
13 lut 18:39
Eve: ale wtopa

za szybko chciałam
13 lut 18:40
Eve: Frost dobrze masz
13 lut 18:41
korektor: a1*a2 = −1
czyli można założyc 2(m−1)=−1, stąd m=1/2
agrr. bez minusa na górze..
13 lut 18:42
korektor: podane odpowiedzi to: A. m= 1 B. m=−1 C. m=−2 D. m=4
13 lut 18:46
korektor: Eve niedobrze!
13 lut 19:00
Eve: co nagle to po diable

teraz dobrze
13 lut 19:05
korektor: noo

ja już zmykam stąd, miłego wieczoru zadankowicze
13 lut 19:20
pigor: ..., Proste 2x − 3y + 4 = 0 i (m−1)x + 2y − 5 = 0 są prostopadłe
dla m równego: ? A. m= 1 , B. m=−1 , C. m=−2 , D. m=4 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
np. tak ; dane proste w postaci ogólnej są prostopadłe ⇔
⇔ [2,−3]⊥[m−1,2] ⇔ 2(m−1)+(−3)*2=0 ⇔ 2m−2−6=0 ⇔ m=4 odp. D .
14 lut 00:47