kombinatoryka
zaczyna_kombinarykę: Ile jest liczb ośmiocyfrowych w których zapisie 0 występuje 5 razy, a pozostałe cyfry są
nieparzyste?
| |
*5*5*5 = 7000 zero może być na początku |
| |
| | | |
odejmuję jak zero jest pierwsze czyli 1* | *5*5*5 = 4375 7000−4375=2625 |
| | |
w odpowiedzi jest 2626 wg mnie odpowiedz błędna
proszę o komentarz
14 lut 21:35
Daansa: Dołączam się, ciekawy jestem skąd takie coś
14 lut 21:46
Mila:
Masz dobrze obliczone.
Ja liczę tak:
14 lut 21:47
zaczyna_kombinarykę: Fajny sposób
14 lut 21:49
Daansa: Dziękuje Mila
14 lut 21:50
zaczyna_kombinarykę: Ile jest liczb pięciocyfrowych, w których zapisie 0 występuje co najwyżej raz, a cyfra jedności
jest większa od 6
2 bez zera 3*9
4
3 suma 8748+19683=28431 ma być 26244

?
14 lut 22:09
Mila:
14 lut 22:09
Mila:
Jeden raz zero.
X||XXX⬠ , zero nie może być pierwszą cyfrą.
Cyfra jedności: 7,8,9
6561
+19683
=======
26244
14 lut 22:21
zaczyna_kombinarykę: Stonoga − wbrew nazwie − ma tylko siedem par nóg. Na nogi ma włożyć siedem par kaloszy (każda
para jest w innym kolorze). Na ile sposobów może to zrobić jeśli;
a) nie rozróżnia kolorów ani butów lewych i prawych
b) rozróżnia kolory (na każdą parę nóg włoży buty w tym samym kolorze), lecz nie rozróżnia
butów lewych i prawych .
c) nie rozróżnia kolorów, lecz rozróżnia buty lewe i prawe
d) rozróżnia kolory i rozróżnia buty lewe j prawe?
Chyba to nie mój poziom
14 lut 22:34