analityczna
Paweł: Proszę o pomoc w takim zadanku : Wyznacz równania prostych przechodzących przez punkt A(−2,4)
które tworzą z prostą k:−3x+2y+1=0 kąt o mierze 45 stopni.
15 lut 13:53
J:
ze wzoru na kąt między prostymi oblicz współczynnik kierunkowy m2 szukanej prostej,
potem: y − 4 = m2(x + 2) to szukane proste
15 lut 13:59
Paweł: jedna mi wyszła: x−5y+22=0 , a co z drugą ?
15 lut 14:02
Eta:
p: y= a
p(x+2)+4
| | ak−ap | |
tgφ=| |
| |=1 −−−−− otrzymasz |
| | 1+ap*ak | |
| | 1 | |
|2ap−3|=|2+3ap|⇒ ........... ap=−5 v ap= |
| |
| | 5 | |
p: y= −5(x+2)+4 =.........
| | 1 | |
p: y= |
| (x+2)+4 =........ |
| | 5 | |
15 lut 14:07
Paweł: aaa cholera zapomniałem o tej wartości bezwzględnej. Dzieki wielkie !
15 lut 14:13
Eta:
15 lut 14:16