matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1537,
1536
,
1535
,
1534
,
1533
,
1532
,
1531
,
1530
, ...,
całe
Zadania
Odp.
3
R.:
Mamy kwadrat o boku 1. Drugi taki sam kwadrat przekręcamy o 45o nakładamy na pierwszy. Kwadraty te stykają się powierzchnią ośmiokąta foremnego.
2
mmm:
losujemy 3 kulę bez zwracania w skrzyni, w której jest 7 kul ponumerowanych od 1 do 7 . Ile wyników otrzymamy jeśli suma liczb jest liczbą nieparzystą ?
1
Magda:
Dla jakich wartości parametru m, gdzie m∊R −{−3}, równanie
m
4
x
+4
2x
+4
3x
+4
4x
+...=
m+3
ma rozwiązanie?
2
Nytrre:
Jak obliczyć tą granice: lim
lnx
cosx
gdy x→0
+
metodą de l'Hospitala?
1
Mariusz:
Zadanie: Na prostej k o równaniu x−3y−3=0 wyznacz punkt B tak, aby pole trójkąta ABC, gdzie A=(−4,1), C(4,8) było równe 35
3
Tak:
x = log 8 27 log 5 100 − 2 log 5 2
4
MM:
Wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji f w podanym przedziale: a) f(x)= 2xkwadrat −4x+3, <0,3>
1
MM:
Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a i b oraz przeciwprostokątnej c.Oblicz brakujący bok.
7
Kasia:
Narysuj wykres funkcji f(x) oraz wykresy funkcji g i określ wektor przesunięcia. a) g(x)= f(x)+2
1
cerm3r:
:::rysunek:::
6
Ewcia:
Rozwiąż równania: a) 4xkwadrat +6x−10=0
1
Turkuć:
Witam mam zadanie z algebry, mianowicie: Niech E1={x∊R
5
;X=[x
1
,x
2
,x
3
,x
4
,x
5
] spełnia(*)}
2
Martini:
Proszę o pomoc nie mogę pisać komentarzy a jednym zadaniu pewna rzecz jest dla mnie nie jasna
proszę o wyjaśnienie jak komentować/zalogować i ogólnie uczestniczyć na forum. http://matematyka.pisz.pl/strona/1838.html chodzi
3
Ula:
wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji: a) f(x)=x−7 dzielone przez x+9
4
tomek:
udowodnij że suma kwadratów dwu liczb całkowitych nieparzystych nie może być kwadratem liczby całkowitej
9
Karolina:
Rozwiąż równanie z niewiadomą x: (−11)+(−8)+(−5)+...+(3x+1)=150 ( wychodzi mi delta na minusie a chyba nie może tak wyjść
)
0
winiaa:
Uczeń przychodzi losowo na przystanek, z którego autobusy jeżdżą dokładnie co 9 minut.
1
magda:
Czy istniej graf drzewo o 4 wierzchołkach i 6 krawędziach jeśli istnieje to jak go narysować?
1
zuz.:
znaleźć sumę szeregu
6
basia:
Bardzo proszę o pomoc gdyż matematyka to dla mnie czarna magia. Potrzebuje rozwiązania na jutro.
8
Koli:
Funkcja f jest rosnąca w przedziale <−2;5>. Określ przedział, w którym rosnąca jest funkcja g:
187
magnum2020:
zad1. oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłup prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy mającej długość 5cm i wysokości 2 cm.
15
kyrtap:
Pracuje jakiś fizyk dzisiaj na tym forum? Czy wszyscy mają urlopy?
17
Szimi:
Hmm mam problem z rozwiązaniem tego typu układów równań, nie mogę znaleźć (nie wiem jak) na temat sposobu "ugryzienia" takiego zadania
1
Radek1718:
Wielki sukces w wojnie przeciw Irakowi przypisuje się wysokiej sprawności systemu „patriot”, któy zostal skonstruowany w celu przechwytywania nieprzyjacielskich rakiet i niszczenia ich w
2
misio:
Prostokąt o wymiarach 4 x 5 podzielono na jednakowe kwadraciki. W każdym kwadracik wpisano po jednej z liczb z następującego zestawu liczb: cztery jedynki, dwie dwójki, siedem trójek,
5
madzik:
Przedstaw wielomian w postaci W(x)=(x+2)P(x)+R W(x)=x
3
+2x
2
+x+1
2
TOmoSXX:
(p
2
−4)x
2
+2px−1<0
30
milciak:
Wiem, że dużo tego itp. ale nie było mnie długo w szkole i naprawdę nic nie ogarniam, a jutro sprawdzian
więc proszę pomóżcie mi
12
smerf:
2
√
x
Ile to jest
?
x
5
Benny:
Studiuje tutaj ktoś matematykę stosowaną lub jest po owych studiach? Z jakimi przedmiotami jest styczność? Co w ogóle po takich studiach można robić?
1
Maciek:
trójkąt ABC i A,B,C, są podobne.Boki trójkąta ABC mają długość AB=4 cm BC=6cm i AC=8cm.Oblicz obwód trójkąta A,B,C, wiedząc że jego największy bok jest o 5 cm dłuższy od średniego boku
2
madzik:
Rozwiąż nierówność: (x
2
−1)
3
(x
2
−2x+1)≤0
1
julek:
na podstawie definicji oblicz pochodna funkcji w punkcie x=1 f(x)=1−x
2
1
Warchlak:
1
1
k
2
− 4
[k] +15 = 0
3
2
nie wiem co zrobić z tą wartością bezwzględną
2
Maciek:
Funkcja liniowa przechodzi przez punkt A=(−1,5).Jej miejscem zerowym jest argument x0=4 Podaj wzór funkcij
0
olekturbo:
IiE
10
Ola :
Witam mam problem z zadaniem wychodzi mi zły wynik delty mógłby ktoś sam przeliczyć . Zadanie Wyznacz x wiedząc ,że liczby 3x−4, x
2
+1 , x
2
+2x tworzą ciąg arytmetyczny .
1
dla Klaudii:
a+b+c = 12 ⇒ c = 12 − a − b c−b = b−a
11
hs:
Dla jakiej wartości parametru m funkcja f(x)=(
1
2
)
(
m−2mx−x
2
) ma zbiór wartości y∊<1;
∞
) ?
4
asd:
Ile różnych liczb można otrzymac zmieniajac kolejnosc cyfr w liczbie 231507
?
6
Kondi28:
[tgα*(1+ctg
2
α)]/1+tg
2
α=sinα
6
Braams:
Pomógłby ktoś z taylorem? Muszę się tego nauczyć, aaa nie ogarniam tego zupełnie
3
derro:
Witam, mam problem z takim zadankiem
z góry dziękuje a,b,c≠0 a≠b b≠c c≠a udowodnij ,że :
15
xyz:
jak to sprowadzic do wspolnej podstawy?
7
3
(
)
x
+
1
= (
)
x
−
3
5
5
3
Kuba97:
cos
π
8
*cos x−sin
π
8
*sinx=
√
3
2
1
agaaa5644:
Rozwiaz rownania wielomianowe 12x
4
−26x
3
+54x
2
−91x+42=0
3
Monisiaq:
Hej, mam problem z zadankiem: Rozwiąż równania
x
|
√
3
tg(
)|= 1
3
Jak to ugryźć?
4
nowik:
Jak policzyć ile wynosi w radianach
−
√
3
? Jak obliczyć, że to
5
6
π?
2
7
Ewa:
Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego
15
Marcin:
Oblicz całkę r *
√
9 − r
2
dr
4
Warchlak:
Dochodzę do momentu kiedy wyciągam wspólny czynnik przed nawias, ale nie miałem jeszcze wiele o równaniach kwadratowych i nie wiem co dalej robić
7
olekturbo:
sprzecznosc czy tozsamosc?
3
TOmoSXX:
Dla jakich wartości parametru p nierówność jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą?
3
Patrycja:
wykaż że liczby 1/
√
2
−1 ,
√
2
,
√
2
−1 tworza ciąg arytmetyczny
2
Lesio:
Określ dziedzinę funkcji f, a następnie wyznacz jej pochodną i określ dziedzinę pochodnej. Nie mogę sobie dać rady z jednym przykładem, pomóżcie.
1
Ewcia:
Rozwiąż nierówności a) 3x do kwadratu +2x−1mniejsze lub równe 0
7
stefania :
(3−x)(x−8) ≥0
4
Ewcia:
zapisz wzór funkcji f(x)=x do kwadratu −4x+7 w postaci kanonicznej i iloczynowej.Naszkicuj wykres
3
Nilred:
Dzień dobry, proszę o pomoc. Treść: Jakie największe pole może mieć trójkąt prostokątny wpisany w okrąg o promieniu 3?
2
Bartuś:
Oblicz pole sześciokąta foremnego którego obwód jest o 8 krótszy od długości okręgu opisanego na tym sześcokącie.
6
history:
3/4 x
2
− 8/3 =0
8
Er:
zad 1 Suma odwrotności miejsc zerowych funkcji f(x)=
1
2
x
2
−
√
10x
+
√
5
jest równa
2
Ania:
Z czego skorzystać do wyznaczenia prawdopodobieństwa zdarzeń? Dane:
2
wd410:
pochodna
√
x+3
2x
13
olekturbo:
indukcja matematyczna
2
madzia:
:::rysunek::: Ile wynosi pole mniejszego prostokąta jeżeli pole większego ma 16 cm
2
. Boki prostokątów są
7
GeneratorVanDerGraffa:
Witam, czeka mnie bolesna droga przez rachunek prawdopodobieństwa. Będę potrzebował pomocy, postaram się wrzucać swoje próby rozwiązania i prosić o sprawdzenie, albo o wytłumaczenie
6
olekturbo:
wyznacz m, tak aby proste były prostopadłe:
3
Mariusz:
Prosta o równaniu x−2y+2=0 przecina okrąg o: x
2
+y
2
−6x−16=0 w punktach A i B, a)Wyznacz równanie ogólne prostej przechodzącej przez te punkty.
2
ola:
Witam, Potrzebuję pomocy. Czy orientuje się ktoś w jakiej książce alb publikacji, artykule znajdę zadania w których trzeba do obliczenia jakiejś zmiany funkcji oszczędności lub
10
jack :
9<x
2
1
Mariusz:
Proszę o rozwiązanie tych 5 zadań, jest to dla mnie ważne a z powodu choroby nie mogłem uczestniczyć w zajęciach i kompletnie nie wiem o co w tym chodzi, z góry dziękuję za każdą
20
jakubs:
Mam takie zadanko:
2
patison :
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 i jest nachylona do podstawy pod kątem, którego cosinus wynosi 14. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
6
student:
Bardzo proszę o pomoc. Nie wiem jak się do tego zabrać (matematyka dyskretna)
7
Anna:
:::rysunek::: Pomocy, mam obliczyć całkę podwójną (za pomocą zmiennych biegunowych)
5
magda:
Ile liczb 4 cyfrowych mozna utworzyć z cyfr 0,1,2,3,4,5 jeśli cyfry mogą się powtarzać?
5
Wojtus:
1.Uprość wyrażenia: a)
10
olekturbo:
w pewnym ciągu arytmetycznym suma drugiego i siódmego wyrazu 7 wynosi 4, a suma pierwszego i ósmego wyrazu wynosi 4.
0
studento:
:::rysunek::: Sprawdzić że (tutaj pokazane na rysunku) jest dystrybuantą pewnej zmiennej losowej X.
0
Fryzjerro:
Udowodni obustronnie:
16
robert:
Witam. Jak wyznaczyć argument liczby zespolonej ? Mam np. postać liczby zespolonej przekształcić na trygonometryczną:
0
Marcin:
Wykorzystując całkę podwójna obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami: x
2
+ y
2
+ z
2
= 4, z =
3
√
3
, (z ≥
3
√
3
)
5
biedny student:
zbadać zbieżnosc szeregu
∞
8
Tyran:
Filip wziął na wycieczkę 42 zł. Kupił dwie pamiątki. Ile pieniędzy mu zostało?
13
U:
Ponawiam na nowo prośbę ponieważ nieczytelnie zapisałam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań. a
n
+1, a
n
+1−a
n
2
ind:
cześć czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć indukcje na jakimś przykładzie bo te na stronie są trochę trudne
1
anka:
W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 8 cm, a kąt między ramieniem a podstawą ma miarę 30 stopni. Oblicz długość ramienia tego trójkąta oraz długość wysokości tego trójkąta
2
Bart0s:
Podaj przykład:
1
sebek535 :
Narysuj kwadrat ABCD. Następnie skonstruuj obraz tego kwadratu w symetrii względem punktu S
AS
1
leżącego na prostej AC, wiedząc, że
=
.
SC
3
2
anna:
sin(α+β) − sin(α−β)
= − ctgα
cos(α+β)−cos(α−β)
6
Anna:
Narysować: x
2
+y
2
=x
2
cyni:
http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/6256/analiza-matematyczna-w-zadaniach-czesc-i.html
Czy to dobra książka do nauki? Chodzi mi i cześć 1 i 2
4
Ela:
:::rysunek::: 1.oblicz wartość wyrażenia korzystając z rysunku (tgα*cosα+sinα*ctgα)
2
asiocyt:
Jak to rozwiązać? ln(1−x)=−10+10x
2
MatematycznyAS:
Witam Mam problem z wyznaczeniem argumentu liczby zespolonej. Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć w prosty
3
lalka:
Oblicz moduł i argument główny liczby zespolonej a) 3i
1
mat:
Zdefiniowac funkcje f swiadczaca o rownolicznosci zbiorow (przedzialow) A=(0,2], B=[0,3).
1
kijh:
Jak będzie wyglądała liczba 23,997 zaokrąglona do dwóch miejsc po przecinku?
9
U:
Prosiłam bym o pomoc w dwóch zadaniach, będę bardzo wdzięczna za rozwiązanie an+1, an+1−an 1) an=n
2
+2/n=1
8
xyz:
Mam problem z taką pochodną
2
nanan:
Wyznacz wartość parametru, m dla której...
3
Domino:
Mam problem z równaniami; 1. y' = 4x
√
y
8
Marcin:
Witam, Posiadam problem z rozwiązaniem całki nieoznaczonej, rozwiązanie jej potrzebne mi jest do
0
mateo:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Nie mam pojęcia jak to ugryźć...
Sprawdzić, że F(x) = e
−e
−x
0
Xin:
Złożoność obliczeniowa Bardzo proszę o wyjaśnienie, jak należy rozwiązać takie zadanie:
13
ja:
Proszę o pomoc w obliczeniu log
√
3
25 podzielić log
√
3
0,008 oraz ln e
7
−log
2
96+log
2
3
1
ja:
1+ 1/(x ) = x − 5/x
4
ja:
f(x)=(−8)/x +2
1
emkasahdy:
zad1.wskaż wszystkie poprawne odpowiedzi Tomek za 4ciastka i 6batonów zapłacił 29zł.Piotr kupując o dwa ciastka mniej niż Tomek i 2 batony zapłacił o 18zł mniej który ukłąd przedstawia
1
board:
Da radę ktoś rozwiązać chociaż jedno z tych ? 1.Obliczyć całkę ∫∫xdxdy, gdy obszar S jest ograniczony prostymi y+x=1, y−x=1, y=3x−3.
3
jn45:
Znaleźć funkcję f, dla której: a) df=(3x
2
−2y)dy−2xdx
3
toffik:
Rabatę kwiatową w kształcie kwadratu o boku 16 m podzielono prostymi równoległymi do przekątnej na trzy części. Oblicz odległość między prostymi równoległymi jeśli pozostałe części mają
1
Braams:
Miałby ktoś posiedzieć ze mną i z całeczkami prostymi trochę? Muszę się nauczyć.. a samemu ciężko mi idzie
2
Daansa:
Całka, jak się za nią zabrać nie podstawiając niczego?
6
Tomek:
:::rysunek::: Zmienna losowa (X,Y) ma stala gestosc na zaznaczonym zbiorze.
0
pościgowy:
co to znaczy że mam podać obszar w którym funkcja uwikłana jest wyznaczona?
0
Maw:
Proszę obliczyć całkę nieoznaczoną z e do potęgi (x
2
). Przez podstawenie się nie da, a przez części też nei wychodzi. Pozdrawiam.
3
M:
rozwiąż graficznie układ równań
5
Er:
Suma najmniejszej i największej wartości funkcji f(x)=(x+3)(x−5) w przedziale <−2;4> jest równa A. −14
1
grzywkens:
5
y =
sin
3
2x
Pomógłby ktoś zrobić? Jutro ostatni sprawdzian w tym roku
7
ankaszutek:
Jak udowodnić w szybki i prosty sposób, że jeżeli dwie wysokości trójkąta są sobie równe, to jest to trójkąt równoramienny? Bo mi się zdaje, że to oczywiste, ale na konkursach zabierają
7
ankaszutek:
Mam pytanie, bardziej matematyczne niż polonistyczne. W zeszłą sobotę brałam udział w DMM. Prowadząca ten konkurs pani magister za każdym razem poprawiała ten sam błąd. Bowiem
8
M:
rozwiaz rownanie 2x+
√
x−1
−3=0
2
lukasz:
2log7
3
−log7
1
1
Pomocy:
Znajdź brakującą współrzędną punktu A` oraz skalę k jednokładności o środku (0,0), w której obrazem punktu A jest punkt A`.
3
K:
dziedzina funkcji f(x)=
√
−x
2
+ 6x + 7
jest zbiór A. R\{−1,7}
2
kasiunia:
Oblicz ∫ 4x*e
x
2
dx
30
5-latek:
Zadanie :
1
1
1
Znajdz najmiejsza taka liczbe n∊N ze
n jest kwadratem ,
n sześcianem ,
n
2
3
5
piata potega liczby naturalnej
7
paciam27:
Oblicz długość przekątnych AC i BD czworokąta ABCD, wykorzystując dane z rysunku poniżej:
1
kieto:
Mamy y=x
2
+3 i y=(x−5)
2
6
Bartuś:
4
Oblicz pochodna funkcji f(x)=
x
2
+2x+2
13
podkarpacie:
oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego alfa: sis alfa =12/13
4
marió:
wskaż postać iloczynową funkcji kwadratowej f(x)=−
1
2
x
2
− 3x − 3
1
2
: A. f(x)=−
1
2
(x+3)
2
+ 8
14
daro:
Proszę o pomoc w wyliczeniu punktow przecięcia z osia OX znam sam schemat lecz wychodzi dziwne rownanie i nie wiem jak je rozwiązac
3
iii:
e
−x
* x
2
to funkcja wykładnicza? Sprawdź jej parzystość i okresowość.
28
Iwona:
Znając a
5
= −6 i a
7
= −4 wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego.
4
Bartuś:
x
3
−4x
2
+4x dla x=
2
3
Dzisiaj mam to pierwszy raz pomocy
25
wojtek :
Nie wiem jak mam to zacząć. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi wytłumaczył a resztę spróbuję zrobić sam. Z góry dziękuję za pomoc
6
wojtek :
Liczba rozwiązań równania 2
n1
:(2
n2
)= 16:(4
2n
) Proszę o pomoc doszedłem do n
1
:n
2
=4:4n i nie wiem czy dobrze ale wychodzi −n=n
10
Ewelonka :
Wykaż że jeżeli w trapezie abcd zachpdzą róności bc = cd=ad to przekątna tego trapezu zawiera sie w dwusiecznej jego kąta ostrego
7
Monisiaq:
Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu: 1 + sinα + cosα + tgα
2
mari:
suma obwodów dwóch figur wynosi 140, a skala podobieństwa
5
6
. Oblicz ich obwody
15
Reqe:
Hej
mógłby ktoś mi policzyć:
1+cosα
=ctg
α
2
sinα
Dzięki!
13
jajko:
3
√
n
3
−n+1
n−1
wiem że mam użyć sprzężenia lecz jakoś mi nie wychodzi, ma wyjść 0 , może mi to ktoś pomóc
2
Klaudia:
Jeżeli sinx=
3
4
i x należy do przedziału (
π
2
;π) to ile wynosi wyrażenie : 2sin(
21π
2
+x) ?
6
podkarpacie:
Odcinek łączący środki ramion trapezu ma długość 8
√
6
,a pole tego trapezu jest równe 24
√
3
oblicz długość wysokości tego trapezu
1
Sherio:
1
Wyznacz dziedzinę funkcji f okreslonej wzorem f(x)=
√
3−x
+
√
x+2
4
P:
W trójkącie ABC mamy dane |AC|=|BC|=13 cm, |AB|=10cm. Z punktu E należącego do wysokości CD poprowadzono odcinek EF długości 3 cm, prostopadły do ramienia AC, F należy do odcinka AC.
6
Nick:
Mam wykazać za pomocą indukcji matematycznej: 7|2
n+2
+3
2n+1
Sprawdziłem już poprawność dla n=1: 2
3
+3
3
=35 −> prawda bo 7|35
3
łobuziacek:
Wyjasnijcie czym sie rozni funcja wykladnicza od nie?
16
faraon :
6x≤x
2
9
klaudiask11:
Dla jakiego x ciąg jest geometryczny? −8,4,x+1
5
klaudiask11:
Czy ciąg jest geometryczny? an= 5x2(do n−tej)
6
patrycjaxx:
W ciagu geometrycznym a3=4 i a5=1, wyznacz a i q, wzor ogolny ciagu, a10=... i s6 dla ciagu malejacego
39
Grześ:
(
√
10
+3)
x
+(
√
10
−3)
x
=2
√
10
1
klaudiask11:
Ile początkowych wyrazów ciągu geometrycznego o wyrazie pierwszym równym 5 i ilorazie 2 nalezy dodac aby suma wynosila 5115?
0
klaudiask11:
Oblicz kapitał końcowy lokaty 3−letniej o stopie procentowej p=4% z kapitalizacją roczną: a) bez pobrania podatku od odsetek
9
karosia:
Podaj ilość liczb 4−cyfrowych naturalnych parzystych, w których ilość liczb parzystych jest nieparzysta
4
daro:
f(x)=
1+(5lnx)
x
5
wTSK:
W pewnym państwie numery telefoniczne składają się z 5 cyfr. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany numer telefonu ma wszystkie cyfry różne?
3
brzoza:
Oblicz promień okręgu opisanego na równoramiennym trójkącie prostokątnym, którego obwód jest równy 4.
1
wTSK:
W pewnym państwie prawdopodobieństwo spotkania osoby o krwi grupy A jest równe
3
8
. Zbadano losowo wybrane 6 osób.
10
Reqe:
Hejo, skąd mam wiedzieć, czy w przedziale (π/2 ; π) znajduje się liczba
2
√
2
−2
√
2
czy
3
3
2
podkarpacie:
f(x)=
√
x−3
6
ktośicoś:
Pole koła wynosi 144πcm
2
. Oblicz obwód czworokąta AKDL wiedząc że AO = 13cm.
1
Hajtowy:
Mikroekonomia − ktoś się zna na tym cudownym przedmiocie?
Mam 4 zadania a są tak głupie, że szkoda gadać
0
Miśka:
Obliczyć pole powierzchni walcowej części powierzchni y = 2 − x
2
znajdującej się w obszarze 0≤z≤x i y≥0.
5
5-latek:
Mamy trzy kolejne liczby parzyste Niech to będą np. takie liczby 6,8 10
0
wTSK:
Zmienna losowa X ma rozkład normalny N(10,2) obliczyć P( X > 12,06), oraz P(9,88 < X < 10,38)
2
madzia:
Autokar pokonuje trase 280 km w czasie godzine dłuższym niż samochód osobowy jadący z prędkością o 20 km/h większą. Jak długą tą trasę pokonuje autokar?
0
wTSK:
Zmienna losowa X ma rozkład prawdopodobieństwa podany tabelą
4
wTSK:
W pewnym klubie sportowym 60% sportowców trenuje piłkę nożną, a 40% siatkówkę. Prawdopodobieństwo
4
całkowy:
1
∫xctg
2
x=−xctgx−x+ln|sinx|+
x
2
+C
2
11
ewa25:
Dane sa zbiory:A={x nalezy doR:2
x
+2+3*2
x
+6<5*2
x
+1} B:{x nalezy do R
x−2|mniejsze rowne3} . wyznacz. zbiory AUB AB A/B,B/A.
4
Draghan:
:::rysunek::: Czy jeżeli mam całkę podwójną po obszarze zamkniętym między kolorkami, czyli po obszarze
2
Mateusz:
rozwiąż równanie
1
Anitaq:
wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=x
2
tworzącej z osią OX kąt 45 stopni
3
Reguła łańcuchowa:
mogę prosić o wyprowadzenie
4
bobek:
lim x→0
(sinx)
2
4x
0
Luiza:
Mam dwa pytania: 1. Mam liczby 8,13,14,10,13,9,2,16,11,14 . Jak obliczyć kwartyl górny i dolny? Jak policzyć
3
kurzel131:
Gram w grę o dragon ball i co roku obliczam ile czasu zajmie mi wytrenowanie danej ilości mocy, jako ,że co roku dochodzą rzeczy ułatwiające jej zdobycie muszę coś nowego doliczać. Tu jest
0
Panix:
Mam następujące zadaniam czy ktoś mógłby powiedzieć co poszczególne litery na dole znaczą? Wiem np że Q to kwartyle. Zdaje sobie sprawe że każdy może oznaczyć inaczej ale w książkach są
2
nadia:
oblicz sumę wyrazów ciągu arytmetycznego w którym 3,−3,−9
5
agaaa5644:
Rozwiaz rownania wielomianowe 1)x
3
+ 4x
2
−x−4=0
5
agaaa5644:
Rozwiaz rownania wielomianowe: 4x
3
−2x
2
+6x−3=0
64
52:
Proste zadania a ja się gubię, liczę na waszą pomoc
Oblicz całkę podwójną
0
Kacper:
∫{0}{4}
2*x*x
EI
dx + ∫{0}{4}
4*4
EI
dx =
1
EI
(2*
4
3
3
+ 16*4 ) =
320
EI
1
mat:
Zdefiniowac funkcje f swiadczaca o rownolicznosci zbiorow (przedzialow) A=[0,2], B=[0,3].
2
daro:
bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu lim x→−0=
1+5lnx
x
3
xd:
Oblicz pole trójkąta abc. A(−4,−2) B(7,9) C(6,2)
10
Anitaq:
lim x−5 x→5 −−−−−−−−−−
0
kyrtap:
Wspomóżcie dobrą duszę
http://fizyka.pisz.pl/forum/1852.html
2
Darek:
Jaką objętość wody amoniakalnej o stężeniu 2mol/dm3 można otrzymać dysponując 224 dm3 amoniaku?
8
X:
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P jesli:
4
Anitaq:
oblicz granicę
5
Jadzia:
Układ równań metodą kroneckera Capelliego 2x−y+z=2
5
Waldek:
Sprawdzic czy równanie jest liniowe M(2x2) −> R