wielomiany
Zuzia: 1. Wyznacz dziedzinę wyrażenia wymiennego :
2. Skróć :
3. Oblicz wartość wyrażenia (dla x=
√2 )
| | x−1 | | x+3 | | x+1 | |
a) |
| + |
| − |
| |
| | x−2 | | x−1 | | x | |
23 maj 18:30
5-latek: Powiem CI ze nawet nienajlepsi uczniowie w tym czasie co ja chodziłem do szkoły potrafili
takie zadania rozwiazac
Nie wolali o pomoc w tak prostych zadaniach
a) czemu nie może być rowny mianownik ?
zadanie nr 3
sprowadz wyrażenie do wspolego mianownika i podstaw za x= √2
nr 2
zalozenia co do mianownikow i np. w a) licznik zapisz tak 2(x−2)
23 maj 18:39
5-latek: Podpowiem jeszcze ze x2−4=(x−2)(x+2)
23 maj 18:40
t:
Ad 2.
| 2x − 4 | | 2(x − 2) | | 2 | |
| = |
| = |
| |
| x2 − 4 | | (x − 2)(x + 2) | | x + 2 | |
| x − 2 | | x − 2 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| x2 − 4 | | (x − 2)(x + 2) | | x + 2 | |
23 maj 19:02