ciag
klaudiask11: Czy ciąg jest geometryczny?
an= 5x2(do n−tej)
24 maj 16:05
24 maj 16:07
patrycjaxx: Prosze o obliczenie w celu sprawdzenia dla mnie. Tak ma byc taki wxor
24 maj 16:15
Janek191:
Ty oblicz
24 maj 16:17
justysiekk: Gdyby umiala zapewne by to zrobila
24 maj 16:19
Janek191:
A co tu jest do "umienia" ?
Podstawić i obliczyć

a
n = 5*2
n
więc
a
n+1 = 5*2
n+1
zatem
| an+1 | | 5*2n+1 | |
| = |
| = 2 n +1 − n = 21 = 2 |
| an | | 5*2n | |
q = 2
Jest to ciąg geometryczny o ilorazie q = 2 i a
1 = 10
24 maj 16:29