zadanie
podkarpacie: Odcinek łączący środki ramion trapezu ma długość 8√6,a pole tego trapezu jest równe
24√3 oblicz długość wysokości tego trapezu
24 maj 15:38
Eta:
| | a+b | | P | | 3√2 | |
P= |
| *h ⇒P=|EF|*h ⇒ h= |
| =........... = |
| |
| | 2 | | |EF| | | 2 | |
24 maj 15:43
Janek191:
więc
| | a + b | |
P = |
| *h = 24√3 ⇒ 8√6*h = 24√3 |
| | 2 | |
| | 24 √3 | | 3 | |
h = |
| = |
| = 1,5√2 |
| | 8√6 | | √2 | |
24 maj 15:43
Eta:
24 maj 15:44
Janek191:
Samo Podkarpacie
24 maj 15:45
Eta:
24 maj 15:47
podkarpacie: Dzięki.
24 maj 17:22