Sprawdz czy podana równość jest tożsamością trygonometryczna
Kondi28: [tgα*(1+ctg2α)]/1+tg2α=sinα
25 maj 20:01
5-latek: Może przydadzą się takie związki miedzy funkcjami trygonometrycznymi
Możesz je sobie wyprowadzić i będziesz wtedy pamietal
25 maj 21:39
Mila:
| tgα*(1+ctg2α) | |
| =sinα |
| 1+tg2α | |
| | | sinα | | cos2α | |
| *(1+ |
| ) | | cosα | | sin2α | |
| |
L= |
| = |
| | | |
| | | sinα | | sinα | | cos2α | |
| + |
| * |
| | | cosα | | cosα | | sin2α | |
| |
= |
| = |
| | | |
| | sin2α+cos2α | | cosα | |
= |
| *cos2α= |
| ≠P |
| | sinα*cosα | | sinα | |
25 maj 21:40
5-latek: Poprawiam
chochlika
| | 1 | |
1+ctg2α= |
| oczywiste |
| | sin2α | |
25 maj 21:40
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Jutro zabieram się za nastepne zadanka z liczb
25 maj 21:42
Mila:
Witam
25 maj 21:49
Eta:
| | tgα+tgα*ctg2α | | tgα+ctgα | | tgα | | tg2α+1 | |
L= |
| = |
| * |
| = |
| = |
| | 1+tg2α | | 1+tg2α | | tgα | | (tg2α+1)*tgα | |
25 maj 22:12