granica funkcji pierwiastka 3 stopnia
jajko:
wiem że mam użyć sprzężenia lecz jakoś mi nie wychodzi, ma wyjść 0 , może mi to ktoś pomóc
rozpisać bo doszedłem do
| −n+1 | | 1 | |
| * |
| |
| 3√(n3−n+1)2+{3√n3−n+1*n+n2} | | n−1 | |
19 lis 11:54
jajko: w górnym wzorze w liczniku bo pierwiastku zapomniałem do pisać "−n"
19 lis 11:56
jajko: | | 0 | |
mam podzielić całośc przez n2 ? żeby wyszło |
| , dobrze rozumie? |
| | 3 | |
19 lis 11:59
Grześ: nie musisz uzywać żadnego sprzężenia, wyciągasz tylko najwyższe potęgi:
| n√1−1/n2+1/n3 | | √1−1/n2+1/n3 | |
| = |
| =1  |
| n(1−1/n) | | (1−1/n) | |
19 lis 12:00
Grześ: wszędzie oczywiście limesy..
19 lis 12:00
jajko: tylko Grzesiu , ma wyjść 0 a nie 1
19 lis 12:01
Grześ: ale ten przykład na 100% dąży do 1, chyba że sprawdź licznik, czy aby tam jest n3? ;>
19 lis 12:02
jajko: | | 3√n3−n+1 −n | |
ja poprawiłem niżej ten przykład to : |
| |
| | n−1 | |
19 lis 12:04
Grześ: w takim wypadku:
| 3√n3−n+1 | | n | |
| − |
| = 1−1=0 |
| n−1 | | n−1 | |
Każdy ułamek dąży do 1
19 lis 12:12
jajko: yhmm, czyli ja to strasznie naokoło robilem
19 lis 12:15
jajko: a mam jeszcze jedne problemik, możesz mi pomóc Grzesiu
19 lis 12:17
jajko: | | 5 | |
dobra już doszedłem : podzieliłem przez n i wyszło |
| = 5  pozdrawiam |
| | 3√8 −1 | |
19 lis 12:25
Tomek.Noah: 5
19 lis 12:25
igus: lim(x−27)\lim(x(1/3)−3) przy x dazacym do 27
24 maj 17:32