Wzór ogólny ciągu arytmetycznego
Iwona: Znając a5= −6 i a7= −4 wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego.
24 maj 14:49
5-latek: wzor na ogolny wyraz ciągu jest jaki ? (napisz tu
24 maj 14:51
Iwona: Mamy wyznaczyć, a więc trzeba znaleźć a
1 i r
24 maj 14:56
5-latek: Dobrze ale przez masz ten wzor
an= ..dalej Ty
24 maj 15:00
Reqe: r = 1
a1= −10
24 maj 15:02
Iwona: Jak wyznaczyć a1 i r ?
24 maj 15:02
Iwona: Proszę, rozpisz Reqe układ równań do wyliczenia r. Coś mi się myli w układzie równań.
24 maj 15:04
Iwona: Układ: −6=a1+ 4r
−4=a1+6r
24 maj 15:06
Reqe: Szerze żeby to wyznaczyć mamy za mało danych. Podaj pełną treść polecenia.
24 maj 15:07
Iwona: Oblicz r mając a5=−6 i a7=−4
24 maj 15:08
Reqe: Chyba inaczej brzmi polecenie. Albo napisałaś tylko część. Podaj CAŁĄ treść.
24 maj 15:10
5-latek: To jest cale polecenie
{a1+4r=−6
{a1+6r=−4
Z pierwszego wyznaczam a1
a1= −6−4r wstawiam do drugiego
−6−4r+6r=−4
−6+2r=−4
2r= −4+6
wylicz z tego r podstaw je do 1 równania i wylicz a1
Te dane podstaw do wzoru na an
24 maj 15:17
Iwona: Już obliczyłam z układu równań r
−2=−2r ( z układu równań), to r=1. A więc wzór ogólny: an= −10+ (n−1)1
24 maj 15:23
Iwona: Dziękuję Panowie!
24 maj 15:24
Janek191:
an = − 10 + n − 1 = n − 11
24 maj 15:25
Eta:
Krótko i na temat
a
n= a
7+(n−7)*r ⇒
an= n−11
24 maj 15:25
Eta:
lub a
n= a
5+(n−5)*r ⇒
an=n−11
bez wyznaczania a
1
24 maj 15:28
Iwona: Janek, Eta − dziękuję !
24 maj 15:36
5-latek:
24 maj 18:50
Eta:
Co to za minka "małolatku"
24 maj 18:58
porada:
bo Janek wciąż pcha się w schematy szkolne, że trzeba np obliczyć a1, żeby podać an,
z myśleniem jakieś kłopoty
24 maj 18:59
Eta:
24 maj 19:01
J:
bo pokazał klasyczne rozwiązanie ( wskazane dla kogoś, kto tego nie rozumie ), a nie udał się
w skróty myślowe, znane tylko zaawansowanym , a pominięto go w podziekowaniu
24 maj 19:01
Eta:
24 maj 19:01
Eta:
Jakie tu "skróty myślowe" ?

a
n= a
1+(n−1)*r lub a
n= a
k+(n−k)*r
to a
n= a
7+(n−7)*r
24 maj 19:07
porada:
J tez zaleca bezmyślność, co nazywa klasycznym rozwiązaniem a nie myślenie − masakra,
kto tu udziela porad?
24 maj 19:12
J:
pokaż mój skrót myślowy
24 maj 19:15
5-latek: kolego/koleżanko porada
Na tym forum nie obraza się uzytkownikow . jest od tego inne . Poszukaj je sobie na forum Jest
tylko do tego przeznaczone . Ale tez należy uwazac bo wzrosla liczba samobójstw po takich
wpisach.
Oczywiste za znam ten wzor na roznice r tylko zapytam się Ciebie czy w szkole na lekcjach
jest on pokazywany dla uczniów ?
Watpie bo jeśli bylby pokazywany to uczen nie pytalby się o to . ponad 90% uczniów rozwiaze to
zadania wlasnie takim schematem bo tak maja pokazane w szkole . Może kilka procent tym
sposobem który pokazala Eta (na rozszerzeniu bo im nauczyciel pokazal .
Watpie czy Iwonka jest na rozszserzeniu skoro ma kłopoty z rozwiązaniem układu rownan
jeśli tego nie zauwazyles/as .
Wiec ostrożnie z takimi komentarzami .
24 maj 19:26
5-latek: Witaj
Eta 
Pozdrawiam
24 maj 19:28