wyznacz wartości
MM: Wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji f w podanym przedziale:
a) f(x)= 2xkwadrat −4x+3, <0,3>
b) f(x)=−3x kwadrat − 6x−2, <1,2>
26 maj 12:46
Benny: a)
Sprawdźmy czy wierzchołek paraboli należy do przedziału.
1∊<0;3>
f(1)=2−4+3=1
f(0)=3
f(3)=18−12+3=9
y
min=1
y
max=9
Spróbuj b)
26 maj 12:56
MM: to jakaś czarna magia dla mnie
26 maj 13:02
Benny: Czego nie rozumiesz?
26 maj 13:06
J:
policz wartości funkcji na końcach przedziałów, potem, jak masz napisane wyżej sprawdź, czy
wierzchołek paraboli należy do podanego przedziału, a jeśli tak, to oblicz f(p)
26 maj 13:34