Zbadaj monotoniczność ciągu
U: Prosiłam bym o pomoc w dwóch zadaniach, będę bardzo wdzięczna za rozwiązanie an+1, an+1−an
1) an=n2+2/n=1
2) an=2n+1/n−5
25 maj 11:49
U: w pierwszym jest an= n2+2/n+1
25 maj 11:49
U: Czy ktoś mógłby mi pomóc? Proszę
25 maj 13:13
Bogdan:
| | 2 | | 1 | |
to zapisz to czytelnie, teraz widać to tak: a*n = n2 + |
| = 1, a*n = 2*n + |
| − 5 |
| | n | | n | |
(nawiasów nie uczyli wstawiać tam, gdzie trzeba?)
25 maj 13:24
U: 1) an = n2 + 2 / n+1
2) an = 2n + 1 / n−5
25 maj 13:37
U: 1) an = (n2 + 2) / (n+1)
2) an = (2n + 1) / (n−5)
25 maj 13:40
U: ) an = (n2 + 2) / (n+1)
2) an = (2n + 1) / (n−5)
25 maj 13:41
U: Teraz już powinno być dobrze
1) an = (n2 + 2) / (n+1)
2) an = (2n + 1) / (n−5)
25 maj 13:45
25 maj 14:10
Bogdan:
Zbadaj znak różnicy: an+1 − an
Jeśli an+1 − an > 0 to ciąg jest rosnący
Jeśli an+1 − an < 0 to ciąg jest malejący
25 maj 14:12