Działania na potęgach
Grześ: (√10+3)x+(√10−3)x=2√10
Proszę o pomoc. Krok po kroku.
24 maj 13:35
ZKS:
Jeżeli liczby a oraz b spełniają warunek a2 − b2 = 1 to
liczba a jest liczbą odwrotną do liczby b.
a = √10 + 3
b = √10 − 3
Teraz sprawdź czy te liczby są do siebie odwrotne.
24 maj 13:38
J:
| | 1 | |
√10 + 3 = |
| ..... podstaw: t = √10 − 3 |
| | √10 − 3 | |
24 maj 13:39
ZKS:
Przepraszam źle napisałem.
Liczba a + b jest liczbą odwrotną do liczby a − b, kiedy a2 − b2 = 1 gdzie
a = √10
b = 3.
24 maj 13:44
24 maj 13:52
Grześ: Mam tak jak "J" napisał.
tx+t−x=2√10
24 maj 13:54
J:
(tx)2 − 2√10tx + 1 = 0 ..... teraz podstaw : u = tx i warunek: u > 0
24 maj 13:54
Grześ: Dobra, x jest chyba 1 lub −1. Dzieki
24 maj 14:00
Grześ: A takie cos:
| | 3 | |
(√5+√2)x+( |
| )x=2√5+2√2 |
| | √5−√2 | |
(
√5+
√2)
x+3
x*(
√5+
√2)
−x=2(
√5+2
√2)
t
x−1+3
x*t
−x−1=2
Dobrze? Co dalej?
24 maj 14:13
24 maj 14:14
ICSP: i nie ma sensu nawarstwianie podstawień. Jedno załatwi sprawę : t = (√10 + 3)x
24 maj 14:15
Grześ: ale zrobilem do −1
24 maj 14:15
J:
t = √5+√2
2tx = 2√5 +2√2
24 maj 14:17
Grześ: | | 1 | |
To co mam zrobic? √5+√2 = |
| ? |
| | √5−√2 | |
24 maj 14:17
ICSP: | | 3 | |
czyli twierdzisz, że ( |
| )x = 3x * (√5 + √2)−x ? |
| | √5 − √2 | |
24 maj 14:18
Grześ: Dlaczego masz 2tx? Skad to x?
24 maj 14:19
Grześ: No nie wiem. A nie?
24 maj 14:20
24 maj 14:20
Grześ: A gdzie 3?
24 maj 14:22
J:
skróciło się z mianownikiem
24 maj 14:25
5-latek: Skrocilo się
24 maj 14:25
5-latek: Czesc
J
24 maj 14:26
J:
Cześć
24 maj 14:27
Grześ: | 3 | | 1 | |
| =3* |
| =3*(√5+√2) |
| √5−√2 | | √5−√2 | |
Gdzie sie 3 skraca?
24 maj 14:28
Grześ: Tez witam.
24 maj 14:28
24 maj 14:30
Grześ: No wiem jak wyglada mianownik, ale skad tam sie wzielo 3...? :l
24 maj 14:31
J:
5 − 2 = 3
24 maj 14:45
5-latek: Usuwasz niewymierność z miamownika czyli cale wyrażenie mmnozysz przez
W mianownku masz (
√5−
√2)(
√5+
√2) =(
√5)
2−(
√2)
2= ile ?
Masz tutaj wzor (a+b)(a−b)=a
2−b
2 już widzisz dlaczego masz 3 w mianowniku ?
24 maj 14:49
Grześ: czyli to co napisales wczesniej to nie byl wzor
24 maj 14:50
Grześ: Dobra, dzieki. Juz to zrobilem, ale z t=√5−√2 czyli zamienilem pozostale.
A jeszcze ostatni przyklad:
{5x−9y=0
{3x−25y=0
i przeksztalcilem
{5x=32y
{3x=5y
teraz na krzyz jakos?
24 maj 14:55
Grześ: *tam jest 52y w ostatnim
24 maj 14:56
5-latek: | 1 | | 1 | | √10+3 | | √10+3 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| √10−3 | | √10−3 | | √10+3 | | (√10−3)(√10+3) | |
| | √10+3 | |
|
| = U{√10+3{1}= √10+3 |
| | (√10)2−32 | |
Zrob sobie tak samo ale dla
| 1 | |
| usun z tego niewymierność i zobacz co dostaniesz |
| √10−3 | |
24 maj 14:57
5-latek: ma być oczywiście = √10+3
24 maj 14:59
Grześ: Aaa no i wszystko jasne. To mi sie podoba.

Tylko, zebym potem tego nie zapomnial bo w druga strone trudniej to zauwazyc.
Dzieki 5−latek.
A co z tym drugim przykladem (o 14:55)?
24 maj 15:08
24 maj 15:16
Grześ: | | 3 | |
[ |
| ] x+2=0  |
| | 5 | |
24 maj 15:27
J:
(5/3)x = (5/3)−2
24 maj 15:34
Grzes: No dobra, ale J znowu nie wiem skad to wziales.
24 maj 15:45
J:
(a)n = (1/a)−n
(3/5)2 = (5/3)−2
24 maj 16:01