Indukcja matematyczna
Nick: Mam wykazać za pomocą indukcji matematycznej: 7|2n+2+32n+1
Sprawdziłem już poprawność dla n=1: 23+33=35 −> prawda bo 7|35
Dalej stawiam tezę:
7|2n+3+3{2n+3} tak?
24 maj 12:49
Saizou : tak
24 maj 13:09
Janek191:
Nie
Zakładam prawdziwość 7 I 2n+2 + 32n + 1 dla n > 1
i wykazuję, że zachodzi implikacja [ 7 I 2n+2 +32 n +1 ] ⇒7 I [ 2n +3 +32n + 3]
24 maj 13:14
Saizou :
Wszystko zależy jak daleko stawiasz tę tezę

−sprawdzamy prawdziwość dla konkretnej wartości
−zakładamy prawdziwość dla pewnego n
− pokazujemy że zdanie jest prawdziwe dla n+1
24 maj 13:41
Nick: OK. "pokazujemy że zdanie jest prawdziwe dla n+1" właśnie o to mi chodzi
24 maj 13:47
5-latek: Dla n=0 22+3=7
Zalozenie . Istnieje k∊N 2n+2+32n+1=7k
Teza: Istnieje p∊N 2n+3+32n+3=7p
Dowod: Z zalozenia indukcyjnego wynika ze jeśli 2n+2 jest postaci 7m+r to 32n+1 = 7l−r
i m,l r ∊C
2n+3+32n+3=2*2n+2+9*32n+1= 2(7m+r)+9(7l−r)=7(2m+9l−r)=7p
Zauwaz z e 2*7*m mogę zapisac jako 7*2m
24 maj 14:01
Nick: Dziękuję za pomoc
24 maj 16:46