Prosta o równaniu x−2y+2=0 przecina okrąg
Mariusz: Prosta o równaniu x−2y+2=0 przecina okrąg o: x2+y2−6x−16=0 w punktach A i B,
a)Wyznacz równanie ogólne prostej przechodzącej przez te punkty.
b OBLICZ odległość środka okręgu od prostej x−2y+2=0
25 maj 17:51
J:
ciekawe .... przecież postać ogólna jest podana w treści zadania ..
25 maj 17:53
Mariusz: Takie zadanie dostałem na sprawdzian i nie mam pojęcia o co chodzi −.−
25 maj 17:57
PW: a) to "podpucha" − po co nam informacje o okręgu i punktach A, B, jeżeli równanie prostej jest
podane? Pewnie autor chciał żebyś wyznaczył A i B, ale mu się źle sformułowało pytanie.
25 maj 18:26