| (x*y) | ||
f(x,y)= | ||
| (x2−y2) |
| −x2y−y3 | |
| (x2−y2)2 |
| x3+xy2 | |
| (x2−y2)2 |
| y(x2−y2) − xy2x | x2y − 2x2y − y3 | |||
f'x = | = | |||
| (x2−y2)2 | (x2−y2)2 |
| x(x2−y2) −xy(−2y) | x3 − xy2 + 2xy2 | |||
f'y = | = | |||
| (x2−y2)2 | (x2−y2)2 |
| xy | ||
f(x, y) = | ||
| x2 − y2 |
| u | ||
f(x, y) = | u = xy v = x2 − y2 | |
| v |
| d | d | u |
| ||||||||||||||||
[f(x, y)] = | [ | ] = | = *) | ||||||||||||||||
| dx | dx | v | v2 |
| d | d | d | |||
[u] = | [xy] = y | [x] = y | |||
| dx | dx | dx |
| d | d | d | d | ||||
[v] = | [x2 − y2] = | [x2] − | [y2] = 2x | ||||
| dx | dx | dx | dx |
| y(x2 − y2) − 2x2y | y(x2 − y2 − 2x2) | |||
*) = | = | = | ||
| (x2 − y2)2 | (x2 − y2)2 |
| y(x2 + y2) | ||
= − | ||
| (x2 − y2)2 |
| d | d | u |
| ||||||||||||||||
[f(x, y)] = | [ | ] = | = **) | ||||||||||||||||
| dy | dy | v | v2 |
| d | d | d | |||
[u] = | [xy] = x | [y] = x | |||
| dy | dy | dy |
| d | d | d | d | ||||
[v] = | [x2 − y2] = | [x2] − | [y2] = −2y | ||||
| dy | dy | dy | dy |
| x(x2 − y2) + 2xy2 | x(x2 + y2) | |||
**) = | = | |||
| (x2 − y2)2 | (x2 − y2)2 |
Robiłem błąd w innym miejscu, ale już ogarnąłem.