oblicz pole
xd: Oblicz pole trójkąta abc.
A(−4,−2) B(7,9) C(6,2)
23 maj 21:05
5-latek: najpierw zrob rysunek
Potem wypisz sobie wzory jakie znasz na pole trojkata
Zobacz tez do karty wzorow tam masz akuratnie taki wzor który się przyda do tego zadania
23 maj 21:14
5-latek: P=0,5|(xB−xA)(yC−yA)−(yB−yA))(xC−xA)|
Podstawiaj dane i licz
23 maj 21:39
Saizou :

a bez karty wzorów np. tak
Liczymy pole prostokąta AECF i jest ono równe 11*11=121
i odejmujemy te "niebieskie" czyli w sumie musimy odjęć 4+3,5+60,5+20=88
zatem P
ABC=121−88=33
23 maj 21:55