funkcja kwadratowa
M: rozwiaz rownanie 2x+√x−1−3=0
24 maj 20:30
J:
Załozenie: x − 1 ≥ 0 ⇔ x ≥ 1
.... ⇔ √x−1 = 3 − 2x
założenie: 3 − 2x ≥ 0 ... i obustronnie do kwadratu
24 maj 20:33
24 maj 20:40
5-latek: M
Potrafisz rozwiazac rownnaie
(√x−1)2=(3−2x)2 ?
24 maj 20:42
M: wychodzi mi 43 ...
24 maj 21:12
5-latek: | | 4 | |
no to teraz podstw do równania x= |
| i sprawdz czy to jest rozwiązanie |
| | 3 | |
24 maj 21:14
24 maj 21:27
M: ...
24 maj 21:30
Mila:
2x+
√x−1−3=0
x≥1
x−1=t
2, t≥0
x=t
2+1
2*(t
2+1)+t−3=0
2t
2+2+t−3=0
2t
2+t−1=0
Δ=1+8=9
| | −1−3 | | −1+3 | | 1 | |
t1= |
| <0 lub t= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
24 maj 21:32