Geometria analityczne, sprawdzian.
Mariusz: Proszę o rozwiązanie tych 5 zadań, jest to dla mnie ważne a z powodu choroby nie mogłem
uczestniczyć w zajęciach i kompletnie nie wiem o co w tym chodzi, z góry dziękuję za każdą
pomoc.
1)Określ wzajemne położenie okręgów o1:x2+y2−2y−3=0 oraz o2:(x+2)2+(y+3)2=25
2)Prosta o równaniu x−2y+2=0 przecina okrąg o: x2+y2−6x−16=0 w punktach A i B,
a)Wyznacz równanie ogólne prostej przechodzącej przez te punkty.
b)Oblicz odległość środka okręgu od prostej x−2y+2=0
3)Na prostej k o równaniu x−3y−3=0 wyznacz punkt B tak, aby pole trójkąta ABC, gdzie A=(−4,1),
C(4,8) było równe 35
4)Napisz równania stycznych do okręgu x2+y2−2x+12y+28=0 i równoległych do prostej k o
równaniu y=−1/2x
5)Wyznacz te wartości parametru m (m należy do R), dla których okręgi o1: (x−3)2+(y−m)2=2
oraz o2:x2+y2−2mx−6y+0−m2=0 są rozłączne zewnętrznie
25 maj 17:28
PW: 1) Wzajemne położenie okręgów w "zwykłej geometrii" poznajemy po promieniach tych okręgów i
odległości ich środków.
Na przykład jeżeli r1+r2 = |S1S2|, to okręgi są styczne zewnętrznie.
Przypomnij sobie to twierdzenie.
Okrąg
(1) (x2+2)2 + (y+3)2 = 52
ma środek S1 = (−2, −3) i promień r1 = 5.
Jeżeli nie rozumiesz skąd wzięło się ostatnie zdanie, to trzeba przeczytać z podręcznika
(zeszytu kolegi).
Twór określony równaniem
x2 + y2 − 2y − 3 = 0
na pierwszy rzut oka trudno nazwać okręgiem − trzeba to równanie doprowadzić do postaci takiej
jak (1):
x2 + (y−1)2 − 1 − 3 = 0
x2 + (y−1)2 = 22
− teraz widać, że równanie przedstawia okrąg o środku S2 = (0, 1) i promieniu r2 = 2.
Obliczamy odległość S1S2 i stosujemy wspomniane na wstępie twierdzenie.
25 maj 18:05