Całka podwójna, zmienne biegunowe
Anna:

Pomocy, mam obliczyć całkę podwójną (za pomocą zmiennych biegunowych)

Mam taką całkę
∫∫xydxdy po D:x
2+y
2<=1,
x√3<=y<=
√3x
Problem w tym że nie wiem jak obliczyć D. Do tej pory doszłam do rysunku z góry. Ale nie mam
pojęcia co dalej, jak obliczyć D z tego czerwonego obszaru?
25 maj 17:14
ICSP: Podstawiasz x = rcosα oraz y = rsinα . dxdy = r dαdr
Pozostaje jeszcze opisanie granic, ale to już proste.
25 maj 17:24
Anna: No właśnie granic nie potrafię opisać
25 maj 17:30
ICSP:

Wyznaczasz kąt nachylenia niebieskiej prostej, oraz kąt nachylenia prostej zielonej. Wtedy :
wyznaczony kąt ≤ α ≤
wyznaczony kąt
Wyznaczenie przedziału r jest jeszcze prostsze.
Promienie są jeszcze prostsze. Pomyśl.
25 maj 17:39
Mila:
(rcosα)
2+(rsinα)
2≤1⇔r
2cos
2α+r
2sin
2α≤1⇔
r
2≤1
25 maj 17:40
Anna: a r będzie od 0 do 1? Tak?
25 maj 17:47
ICSP:
25 maj 17:47
Anna: aaa napisałeś xD Nie zauważyłam.

Dzięki wielkie, naprawdę
25 maj 17:48