wyznacz ciag
olekturbo: w pewnym ciągu arytmetycznym suma drugiego i siódmego wyrazu 7 wynosi 4, a suma pierwszego i
ósmego wyrazu wynosi 4.
a2 + a7 = 4
a1 + a8 = 4
a2 + a7 = a1 + a8
a1 + r + a1 + 6r = a1 + a1 + 7r
2a1+7r = 2a1+7r
jak mam wyznaczyć ciąg?
25 maj 17:10
Janek191:
Skorzystaj z wzoru : an = a1 + ( n −1)*r
25 maj 17:13
olekturbo: ale skoro wyszła tożsamość to co podstawić pod r i a1
25 maj 17:13
Janek191:
(a1 + r) + (a1 + 6r) = 4
a1 + ( a1 + 7 r) = 4
Czy dobrze jest przepisana treść zadania ?
25 maj 17:15
olekturbo: tak
25 maj 17:16
olekturbo: czyli an = n?
25 maj 17:18
Janek191:
Nie
25 maj 17:19
olekturbo: to co należy zrobić?
25 maj 17:20
Janek191:
Np. a
1 = 1
Mamy
1 + r + 1 + 6r = 4
7r = 2
| | 2 | |
spr. 1 + ( 1 + 7* |
| ) = 1 + 1 + 2 = 4 |
| | 7 | |
Odp. np.
==================
25 maj 17:25
ICSP: Najprostszy ciąg : an = 2
25 maj 17:27
olekturbo: to jak mam teraz znaleźć wyrazy mniejsze od 0
25 maj 17:34