W trójkącie ABC
P: W trójkącie ABC mamy dane |AC|=|BC|=13 cm, |AB|=10cm. Z punktu E należącego do wysokości CD
poprowadzono odcinek EF długości 3 cm, prostopadły do ramienia AC, F należy do odcinka AC.
Oblicz pole trójkąta CFE oraz długość odcinka ED.
24 paź 16:31
archeolog:
21 maj 21:49
vaultboy:

AD=5cm bo wysokość w trójkącie równoramiennym dzieli bok na połowę
ΔCEF≈ΔCAD (kkk)
Możemy wyliczyć tę skalę podobieństwa
FE/AD=3/5 k=3/5
CF/CD=3/5 wyliczmy CD
z Pitagorasa CD=12
zatem CF=36/5
Pole CFE wynosi (CF*FE)/2=(36/5 * 3)/ 2=54/3
3/5=CF/CD=CF/(CE+ED) dalej sam dasz radę
24 maj 16:49
Eta:
zadanie sprzed
5 lat
24 maj 16:52
Eta:
P... pewnie już w Anglii na" zmywaku"
24 maj 16:53