udowodnij że suma kwadratów dwu liczb całkowitych nieparzystych
tomek: udowodnij że suma kwadratów dwu liczb całkowitych nieparzystych nie może być kwadratem liczby
całkowitej
26 maj 11:45
J:
k − liczba nieparzysta , k + 2 − liczba nieparzysta
k2 + (k+2)2 = k2 + k2 + 4k + 4 = 2k2 + 4k + 4 = z
liczba z dzieli sie przez 2 , ale nie dzieli się przez 4 ( bo k jest nieparzyste),
a zatem z nie może być kwadratem liczby całkowitej, bo kwadrat liczby całkowitej parzystej
dzieli się przez 4 , a kwadrat liczby całkowitej nieparzystej nie dzieli sie przez 2
26 maj 12:08
tomek: Dzięki

za wytłumaczenie
26 maj 12:11
PW: q = (2m+1)
2 + (2n+1)
2 = 4m
2 + 4m + 1 + 4n
2 + 4n + 1 = 4(m
2+n
2) + 4(m+n) + 2.
Jest oczywiste, że q jest liczbą parzystą, zatem gdyby dla p∊N
(1) q = p
2,
to liczba p musiałaby być podzielna przez 2, w konsekwencji p
2 musiałaby być podzielna przez
4, czyli p
2 = 4r, r∊N.
Równość
4(m
2+n
2) + 4(m+n) + 2 = 4r
oznaczałaby, że
Prawa strona tej równości jest liczbą naturalną, a lewa nie. Otrzymana sprzeczność oznacza, że
przypuszczenie (1) było fałszywe, ckd.
26 maj 12:12
PW: Nie widziałem rozwiązania
J, ale muszę skrytykować

− wzięte zostały dwie kolejne liczby
nieparzyste k i k+2, a takiego założenia nie ma w treści zadania.
26 maj 12:15