Parametry, proszę o jak najszybszą pomoc :(
milciak: Wiem, że dużo tego itp. ale nie było mnie długo w szkole i naprawdę nic nie ogarniam, a jutro
sprawdzian

więc proszę pomóżcie mi
1. a) Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
2 − 4mx − m
3 + 6m + m − 2
= 0
B) to samo tylko, że jeszcze ma dwa różne pierwiastki takie, że (x
1 − x
2)
2 < 8 (m+1)
(nie mam pojęcia o robić po m
2 (m−2) − (m−2) >0 )
to zadanie już było na:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2998.html ale kompletnie nie wiem skąd tam się
mnożenie wzięło i co dalej...
2. Oblicz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
2 − (m+2)x + 4 + m =0 ma dwa
pierwiastki rzeczywiste spełniające warunek x
1 4 + x
2 4 = 6 m
2 − 32m +12
3. Wskaż najmniejszą wartość funkcji f(x) = − 2x
2 − 3x+1 w przedziale <−3,0>
Najpierw wydawało mi się, że podstawić −3 i 0 pod x
f(x) = −8, f(x) = 1
ale to chyba zależy też od wierzchołka paraboli?
4. Suma najmniejszej i największej wartości funkcji f(x) = (x + 3) (x − 5) w przedziale <−2, 4>
to tak samo jak z poprzednim

najpierw pewnie f(x) = x
2 − 5x +3x − 15 = x
2 −2x − 15 ?
5. Δ= 4 k
2 − 4k
wskaż zbiór rozwiązań, dla których równanie nie ma rozwiązań
Δ<0
4 k
2 − 4k < 0
k
2 − k <0
k
2 − k =0
k
2 = k
nie ma rozwiązań tylko dla k = −1

?
6. Określ liczbę rozwiązań x
2 + (k+2) − k − 2 = 0 w zależności od wartości parametru k
Proszę o chociaż coś, jutro mam z tego spr i naprawdę nic nie rozumiem
25 maj 21:51
25 maj 22:03
5-latek:

W zadaniu nr 3 akuratnie nie zależy od wierzchołka paraboli bo masz znaleźćnajmniejsza
wartość
Ramiona paraboli masz w dol wiec w wierzchołku będzie wartość najwieksza
Masz wykres tej funkcji (widzisz to ?
czyli liczysz watosci na koncach przedzialu i wybierasz mniejsza wartość
25 maj 22:10
milciak: czyli f(x) = −8
dzięki 3 i 4 już rozumiem ^^
25 maj 22:13
milciak: a spróbujesz mi wytłumaczyć resztę? Było by super!
25 maj 22:15
5-latek: ja już muszse isc spac bo jutro rano muszse wstać do pracy
Popros może Pania
Mile 
lub Pania
Ete żeby CI wytłumaczyli
Dobranoc
25 maj 22:20
milciak: dzięki
25 maj 22:39
olekturbo: 5
k2−k < 0
k(k−1)<0
25 maj 22:51
milciak: k (k−1) = 0
k = 0 v k=1
? coś mi nie pasuje, liczby chyba powinny być mniejsze od 0?
25 maj 22:54
Mila:

Oblicz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
2 − (m+2)x + 4 + m =0 ma dwa
pierwiastki rzeczywiste spełniające warunek x
1 4 + x
2 4 = 6 m
2 − 32m +12
1) równanie ma dwa pierwiastki ⇔
Δ>0
Δ=(m+2)
2−4*(4+m)= m
2+4m+4−16−4m
Δ=m
2−12>0⇔
(m−
√12)*(m+
√12)>0⇔
(m−2
√3)*(m+2
√3)>0
m<−2
√3 lub m>2
√3
2) teraz korzystamy z wzorów Viete'a
x
1+x
2=m+2
x
1*x
2=m+4
x
14+x
24=(x
12+x
22)
2−2*x
12*x
22=
=[(x
1+x
2)
2−2*x
1*x
2]
2−2*(x
1*x
2)
2=
=[(m+2)
2−2*(m+4)]
2−2*(m+4)
2=
=[m
2+4m+4−2m−8]
2−2*(m
2+8m+16)=
=[m
2+2m−4]
2−2m
2−16m−32=
=(m
2+2m−4)(m
2+2m−4)−2m
2−16m−32=
=m
4+2m
3−4m
2+2m
3+4m
2−8m−4m
2−8m+16−2m
2−16m−32=
=m
4+4m
3−6m
2−32m−16
I teraz porównanie:
m
4+4m
3−6m
2−32m−16=6 m
2 − 32m +12
m
4+4m
3−12m−28=0
Nie opuściłeś czegoś w drugim wyrażeniu może ma być :
x
1 4 + x
2 4 =
4m3+6 m
2 − 32m +12
25 maj 22:56
Martiminiano: Δ=4k2+4k Równanie kwadratowe nie ma rozwiązań, gdy Δ<0
4k2+4k<0 |:4
k(k+1)<0
k=0 v k=−1
a>0, więc ramiona skierowane do góry. Zatem Δ<0 dla k∊(−1;0)
25 maj 22:58
olekturbo: Martiminiano
u niego w przykładzie było 4k2−4k, dlatego k∊(0,1)
25 maj 23:00
Martiminiano: 4. Suma najmniejszej i największej wartości funkcji f(x) = (x + 3) (x − 5) w przedziale <−2, 4>
to tak samo jak z poprzednim
x
1=−3 x
2=5
a>0, p∊<−2;4>, więc wartość najmniejsza w tym przedziale przyjmowana jest dla wierzchołka
f(p)=f(1)=(1+3)(1−5)=−16
f(−2)=(−2+3)(−2−5)=−7
f(4)=(4+3)(4−5)=−7
Wartość największa w tym przedziale wynosi −7
f
min+f
max=−16+(−7)=−23
25 maj 23:03
Martiminiano: W porządku, przepraszam, źle spojrzałem.
25 maj 23:04
Martiminiano: Sprawdź czy nie opuściłeś czegoś w 6.
25 maj 23:05
Mila:

4)Suma najmniejszej i największej wartości funkcji f(x) = (x + 3) (x − 5) w przedziale <−2, 4>
miejsca zerowe:
x
1=−3
x
2=5
Parabola skierowana do góry.
| | x1+x2 | | −3+5 | |
xw= |
| = |
| =1∊<−2,4> |
| | 2 | | 2 | |
Zatem najmniejsza wartośc funkcji to f(1)=(1+3)*(1−5)=4*(−4)=−16
najwiekszej wartości szukamy na końcach przedziału:
f(−2)=(−2+3)*(−2−5)=1*(−7)=−7
f(4)=(4+3)*(4−5)=7*(−1)=−7
−7+(−16)=−23
25 maj 23:08
milciak: tak opuściłam, a skąd wiadomo w którą stronę będzie "roztwarty dziubek" po wyliczeniu
pierwiastków m<−2{3} m> 2{3}?
Tak przepraszam w 6:
x2 + (k+2) x − k −2 = 0
25 maj 23:08
Martiminiano: Wskaż najmniejszą wartość funkcji f(x) =−2x
2−3x+1 w przedziale <−3,0>
| | −b | | 3 | | 3 | |
p= |
| = |
| =− |
| ∊<−3,0> , ale a<0, więc w wierzchołku funkcja przyjmuje wartość |
| | 2a | | −4 | | 4 | |
największą
f(−3)=−8=f
min
f(0)=1
Teraz patrzę, że z rozpędu zrobiłem zadania które już były
25 maj 23:09
milciak: Haha zawsze można jeszcze raz zobaczyć
25 maj 23:13
Martiminiano: x2+(k+2)x−k−2=0
Δ=(k+2)2−4(−k−2)=k2+4k+4+4k+8=k2+8k+12=(k+2)(k+6)
Dla k=−2 i dla k=−6 równanie posiada jedno rozwiązanie, bo Δ=0
Dla k∊(−∞;−6)∪(−2;+∞) równanie posiada dwa rozwiązania, bo Δ>0
Dla k∊(−6;−2) równanie nie posiada rozwiązań, bo Δ<0
25 maj 23:16
Martiminiano: Czyli jeszcze tylko zadanie 1., tak?
25 maj 23:18
milciak: Dokładnie
25 maj 23:26
Mila:
ad. 23:08
Narysowałam parabolę skerowaną do góry i zaznaczyłam, gdzie wartości dodatnie, popatrz
uważnie.
25 maj 23:29
Mila:
Dokończ równanie :
m4+4m3−6m2−32m−16=4m3+6 m2 − 32m +12⇔
m4−12m2−28=0
Równanie dwukwadratowe:
podstawienie:
m2=t, t≥0
t2−12t−28=0
dokończ
25 maj 23:32
milciak: Już widzę

Δ>0 , czyli wszystkie wartości powyżej osi m.
25 maj 23:33
Mila:
Tak.
25 maj 23:34
Martiminiano: Jeśli chodzi o zadanie 1. to zacznę od momentu, o którym piszesz.
m
2(m−2)−(m−2)>0
Wyłączasz wspólny czynnik, może tak będzie to bardziej widoczne:
m
2*(m−2)−(m−2)*1>0
(m−2)(m
2−1)>0
Drugi nawias rozpisujesz ze wzoru skróconego mnożenia różnica kwadratów:
(m−2)(m+1)(m−1)>0
m
1=2 m
2=−1 m
3=1
Nierówność wielomianowa, zaznaczasz pierwiastki, współczynnik przy najwyższej potędze jest
dodatni, pierwiastki jednokrotne, więc rysujesz wykres od prawej strony od góry "przebijając"
każdy pierwiastek
https://matematykaszkolna.pl/strona/145.html
Teraz odczytujesz dla jakich wartości parametru jego wykres znajduje
się nad osią (bo szukamy dla jakich wartości Δ>0 i nierówność ma dwa pierwiastki) i jest to
(−1;1)∪(2;+
∞)
Teraz przechodzimy do drugiego założenia, a tam jest już wszystko bardzo klarownie wyjaśnione w
linku, który wstawiłaś.
25 maj 23:38
milciak: t2 − 12t − 28 = 0
Δ= (−12)2 − 4 * 1 * (−28)=
144 + 112 = 256
{Δ} = 16
t1 = − 2 sprzeczność
t2 = 14
m2 = 14
m = {14} lub m = − {14}
25 maj 23:41
Martiminiano: Dodam jeszcze tylko, że na końcu biorą część wspólną rozwiązań, bo w tego typu zadaniach
szukamy wartości parametrów, dla których spełnione są
wszystkie założenia. Tym razem były
dwa, a zdarza się więcej i warto o tym pamiętać. Owocnej nauki i dobrej nocy! Powodzenia na
sprawdzianie
25 maj 23:41
milciak: Dziękuję bardzo za pomoc! Na pewno się przyda, jak nie na sprawdzian, to na maturę
25 maj 23:44
Mila:
m=√14 lub m=−√14
Sprawdzasz czy należą do dziedziny ?
√14>√12 i −P{14}<−√12
tak , należą do dziedziny
odp.
m=√14 lub m=−√14
25 maj 23:50