funkcja kw.
Er: Suma najmniejszej i największej wartości funkcji f(x)=(x+3)(x−5) w przedziale <−2;4> jest równa
A. −14
B. −16
C. −23
D. −30
poproszę o rozwiązanie i dokładne wytłumaczenie jeśli można
24 maj 21:43
Ja:

I teraz policz
24 maj 21:46
Er: →
24 maj 22:12
olekturbo: p, q , f(−2), f(4)
24 maj 22:12
5-latek: f(x)=(x+3)(x−5)
jest to postac iloczynowa wiec z niej odczytujesz miejsca zerowe
x
1=−3 i x
2=5
Musimy teraz sprawdzić czy wspolrzedna x
owa tej paraboli należy do tego przedzialu
| | x1+x2 | | −3+5 | |
xw= |
| = |
| = −1 czyli należy bo x=−1 należy do przedzialu <−2,4> |
| | 2 | | 2 | |
wiec w x
w funkcja ta ma najmniejsza wartość bo mamy a>0 gdyż x*x=x
2
Policzmy wartość tej funkcji dla x=−1
f(−1)= (−1+3)(−1−5)= −12 za x do wzoru funkcji wstawiamy (−1)
mamy już najmniejsza wartość tej funkcji czyli y
min=−12
Teraz policzmy najwieksza wartość w danym przedziale (czyli na koncach przedzialu
czyli liczymy f(−2)= (−2+3)(−2−5)= policz
dla f(4)= (x+3)(4−5)= policz
wybierszse ta wartość która będzie wieksza
Teraz y
min+y
max= dodajesz i masz koniec zadania
24 maj 22:16
Er: wyszlo C, czyli −23 c:
24 maj 22:42