indukcja
olekturbo: indukcja matematyczna
na forum za n podstawione jest k, natomiast w szkole miałem wytłumaczone to tak:
| | n(n+1) | |
1 + 2 + 3 + ... + n = |
| |
| | 2 | |
dowód dla n = 1
L = 1 P = 1
założenie
| | n(n+1) | |
1 + 2 + 3 + ... + n = |
| |
| | 2 | |
teza
| | (n+1)(n+2) | |
1 + 2 + 3 + ... + n + n + 1 = |
| |
| | 2 | |
uzasadnienie
| | n(n+1) | |
1 + 2 + 3 + ... + n + n + 1 = |
| + n + 1 i dalej już kończę sobie i wychodzi |
| | 2 | |
taki sposób jest dobry?
25 maj 16:36
Janek191:
Tak
25 maj 16:38
J:
dobry ... nikt Ci nie każe oznaczać k ...
25 maj 16:38
olekturbo: dzięki
25 maj 16:39
PW: Jednakowoż oznaczenie w założeniu indukcyjnym, że teza jest prawdziwa dla n = k i sformułowanie
tezy, że jest prawdziwa dla n = k+1 jest dobrym "podejściem dydaktycznym". Wielu ludziom
sprawia kłopoty myślenie "a teraz n jest równe n+1" − wręcz kłócą się, że to coś
nielogicznego. Po zaproponowaniu myślenia "raz n jest równe k, drugim razem n = k+1" widzą
problem o wiele lepiej.
25 maj 16:45
5-latek: Nie wiem czy czytales ale w porzednim poscie dotyczącym indukcji napisałem Ci abys poszukal
sobie książki w bibliotece pedagogicznej Eugeniusz NIczyporowicz i Nadzieja Borowikowa
Indukcja zupelna w zadaniach
jeśli jesteś z dolnośląskiego to jest w Jeleniej Gorze i w Walbrzychu
25 maj 16:47
olekturbo: mam problem z zadaniem:
| 1 | | 1 | | 1 | | n | |
| + |
| + |
| = |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | n(n+1) | | n+1 | |
robię tak:
dowód dla n = 1
założenie
| 1 | | 1 | | 1 | | n | |
| + |
| + |
| = |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | n(n+1) | | n+1 | |
teza
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | n+1 | |
| + |
| + |
| + |
| = |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | n(n+1) | | (n+1)(n+2) | | n+2 | |
uzasadnienie
z tego co zrozumiałem to powinienem zastosować taki zapis:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | n | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| = |
| + |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | n(n+1) | | (n+1)(n+2) | | n+1 | | (n+1)(n+2) | |
natomiast w zeszycie mam tak:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | n+1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| = |
| + |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | n(n+1) | | (n+1)(n+2) | | n+2 | | (n+1)(n+2) | |
który jest prawidłowy i dlaczego?
25 maj 16:52
Janek191:
Wszystko jest źle, bo brakuje kropek ( ... )
25 maj 17:01
Janek191:
W zeszycie jest źle.
25 maj 17:02
olekturbo: ah, zapomniałem o kropkach, ale gdyby były to ten pierwszy zapis czy drugi
25 maj 17:02
olekturbo: ok, dzieki =) pozdrawiam
25 maj 17:03
b.: Ważne też, żeby rozumieć, co dokładnie jest założeniem:
a) napisana równość dla pewnego n naturalnego,
czy
b) napisana równość dla każdego n naturalnego?
25 maj 17:46
olekturbo: Uzasadnij, że 7n−1 dzieli się na 6
dowód dla n = 1
7−1 = 6 (dzieli się na 6)
założenie
7n−1 / :6
teza
7n+1−1 / :6
uzasadnienie:
7n+1−1 = 7n * 7 − 1 = 7(7n−1)+6 c.n.d
dobrze?
25 maj 18:56
PW: Na zasadzie "Ty wiesz a ja rozumiem" to tak. Trzeba jednak pamiętać, że oceniają to co piszesz,
a nie jak myślisz. Nie powołałeś się wyraźnie na założenie indukcyjne. Trudno ocenić, czy
widzisz to, czy napisałeś "c.n.d.", bo tak wypada.
25 maj 19:03