1.oblicz wartość wyrażenia korzystając z rysunku (tgα*cosα+sinα*ctgα)
2.oblicz obwód trójkąta ABC
3.Oblicz pozostałe wartości funkcji tryg. jeśli
a)sinα=1/2 i α∊(0,90)
b)tgα+−1/3 i α∊(90 , 180)
4.sprawdz czy równość jest tożsamością trygonometryczną
a)sinα*ctgα/cosα=1
b)sinα+cosα/cosα=1+tgα
oblicz stosując wzory redukcyjne
a)cos120
b)tg135
c)sin150
d)tg25*tg35*tg45*tg55*
2/ obwód ABC : L= ..........
| sinα | cosα | |||
1/ W=tgα*cosα+sinα*ctgα= sinα+cosα , bo tgα= | i ctgα= | |||
| cosα | sinα |
| 1 | 2 | |||
sinα= | , cosα= | |||
| √5 | √5 |