Hej, mam problem z zadankiem: Rozwiąż równania |p{3}tg(U{x}{3})|= 1
Monisiaq: Hej, mam problem z zadankiem: Rozwiąż równania
Jak to ugryźć?
Dzięki z góry!
25 maj 18:52
Draghan: Rozbij na dwa przypadki.
|f(x)| = a ⇔
f(x) = a ⋁
f(x) = −a
25 maj 19:29
Monisiaq: Dobrze, tylko co dalej? Podzielić przez pierwiastek z 3?
Mogłbyś mi to trochę wyprowadzić?

Proszę
25 maj 19:41
Draghan: Wybacz, nie zauważyłem. Tak, podzielić przez pierwiastek z 3.

A dalej mogłabyś wspomóc się wykresem: dla jakich argumentów funkcja tangens przyjmuje wartość
| | √3 | | √3 | |
|
| ? A dla jakich argumentów przyjmuje wartość − |
| ...?  |
| | 3 | | 3 | |
| | x | |
Odpowiedź na to pytanie, będzie prawą stroną równości: |
| =...? |
| | 3 | |
25 maj 21:08