Stereometria
patison : Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 i jest nachylona do podstawy
pod kątem, którego cosinus wynosi 14. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Prosze niech ktoś to wytłumaczy mi w jasny sposób .
25 maj 17:29
Mila:

Cosinus nie może być równy 14.
W ΔD'DB:
4p=8
p=2 − długość przekątnej kwadratu ABCD
Z tw. Pitagorasa oblicz H
V=2*H
Dokończ.
25 maj 17:51
dero2005:

k = 8
w zadaniu jest błąd, gdyż cosα może przybierać takie wartości −1<cosα<1 czyli nie może
wynosić 14
25 maj 17:51