wlasnosci liczb
5-latek: Mamy trzy kolejne liczby parzyste
Niech to będą np. takie liczby 6,8 10
Wśród nich jest dokładnie jedna podzielna przez 3 (będzie to 6 i przynajmniej jedna podzielna
przez 4 (czyli 8
czyli 24*3 dzieli ten iloczyn liczb parzystych .
Nie bardzo lapie dlaczego jest 24 natomiast (to *3 ) to wiem
ten iloczyn ma być podzielny przez 48 dlatego mam taki zapis 24*3
Bo pewnie nie dlatego ze 8=23 i 10=2*5 weic 8*10= 23*2*5= 24*5 i tu mamy 24
Oczywiście to jest na konkretnych liczbach
24 maj 13:17
ICSP: Wśród kolejnych trzech liczb parzystych przynajmniej jedna jest podzielna przez 4.
24 maj 13:20
5-latek: Czesc ICSP
Możesz mi to wyjanic dokładnie
24 maj 13:23
ICSP: ale co wyjaśnić ?
Masz trzy kolejne liczby parzyste : a , b , c czyli 2|a, 2|b , 2|c. Dodatkowo wiesz, ze
przynajmniej jedna z tych liczb jest podzielna przez 4. Przyjmijmy, że jest to liczba a, zatem
4|a , 2|b , 2|c stąd 24 |abc
24 maj 13:29
5-latek: Potrzebne mi to będzie do następnego zadania wiec jeśli moszse to proszse
24 maj 13:30
5-latek: dzięki bardzo

Wlasnie o takie wyjaśnienie mi chodzilo
teraz rozumiem
24 maj 13:33