√x+3 | |
2x |
√x + 3 | ||
f(x) = | ||
2x |
u | ||
f(x) = | u = √z z = x + 3 v = 2x | |
v |
u | u'v − uv' | |||
f(x)' = [ | ]' = | = *) | ||
v | v2 |
1 | ||
u' = [√z]' = | * z' = **) | |
2√z |
1 | 1 | |||
**) = | * 1 = | |||
2√x + 3 | 2√x + 3 |
|
| |||||||||||||||
*) = | = | = | ||||||||||||||
(2x)2 | 4x2 |
|
| |||||||||||||||||||||
= | = | = | ||||||||||||||||||||
4x2 | 4x2 |
−x − 6 | x + 6 | |||
= | = − | |||
4x2√x + 3 | 4x2√x + 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |