równanie ;)
jack : 9<x2
?/////? help me
25 maj 17:27
J:
9 − x2 < 0 ⇔ (3−x)(3−x) < 0
25 maj 17:29
J:
(3−x)(3+x) < 0 ⇔ x ∊ (−∞,3) U (3,+∞)
25 maj 17:30
stefania : a jak to zapisac tak jak zadanie tak ?
9<x2
9−x2<0
(3−x)(3−x) <0
25 maj 17:30
stefania : napiszesz mi to J tak całosc plrosze
25 maj 17:30
5-latek: J 
Rozwiazales nierownosc a nie równanie
25 maj 17:31
J:
no ... tam chyba jest nierówność
25 maj 17:32
5-latek: pewnie chodzi o nierownosc
Tylko z e autor postu nie rozróżnia nierownosci od równania
25 maj 17:35
stefania : to napiszesz mi całość tego przykładu plissssssss
25 maj 17:42
5-latek:

Pani Stefanio .
Twój post 17:30
2 linijki dobrze trzecia linijka zle
Patrz post wyżej jak ma być
Skad to się wzielo
Otoz 9−x
2= (3−x)(3+x)
wzielo się to ze wzoru skroconego mnożenia a
2−b
2=(a+b)(a−b)
zobacz ze 9=3
2
wiec 9−x
2= 3
2−x
2 i patrz teraz na wzor czyli nasze a=3 i naszse b =x
Już wiadomo skad ?
Teraz 9−x
2ma być mniejszse od zera wiec najlepiej narysować wykres funkcji f(x)=y=9−x
2
Ale z e 9=x
2= (x+3)(x−3) zobacz ze teraz mamy postac iloczynowa funkcji kwadratowej a ztej
postaci odczytujemy miejsca zerowe od razu czyli x+3=0 to x=−3 i x−3=0 to x=3
Szkicujemy sobie przybliżony wykres tej funkcji (będzie to parabola
Czy już widzisz w jaich przedziałach ta nierownosc jest <0 ? tam gdzie wykres lezy pod osia OX
Koleczka przy miejscach zerowych sa niezamalowane bo mamy nierownosc ostra czyli < anie
slaba czyli ≤
25 maj 18:00
5-latek:
25 maj 18:21