równania
emkasahdy: zad1.wskaż wszystkie poprawne odpowiedzi Tomek za 4ciastka i 6batonów zapłacił 29zł.Piotr
kupując o dwa ciastka mniej niż Tomek i 2 batony zapłacił o 18zł mniej który ukłąd przedstawia
opisaną sytuacje jeśli (pi)oznacza cenę ciastka a y cenę batona?
A.4π+6y=29 B.4π+6y=29 C.4π+6y=29 D.4π+6y=29
2π+2y=18 (4−2)π+2y=11 2π+2y=(29−18) 2π+2y=−18
zad2
wskaż wszystkie poprawne odpowiedżi
Adam kupił kilka jednakowych zeszytów za które zapłacił 13,75zl gdyby kupił o 5zeszytów mniej
zapłaciłby 7,50zł które równanie pozwala wyliczyć cenę jednego zeszytu?
A.π−5=7,50 B.5π=13,75−7,50 C.π−5=13,75−7,50 D.5π=6,25
zad3
oceń prawdziwośc poniższych zdań
A.równanie 2π−3y+5=3π−2y jest równoważne równaniu 5π−5y=5 PRAWDA/FAŁSZ
B.równanie 2π−3y+5=0 jest równoważne równaniu y=dwie trzecie pi+ pięć trzecich
C.równanie 2π−3y+5=3π−2y jest równowarzne równaniu π+y=5 PRAWDA/FAŁSZ
zad4
oceń prawdziwość zdań
A.równanie 2(π−3)+3(2−3π)=0 jest równoważne równaniu 7π=0 PRAWDA/FAŁSZ
B równanie 3(2π−4)−2(2−3π)=2(3π+2)jest równoważne równaniu 3π=10 PRAWDA/FAŁSZ
C równanie −3(2−3π)−3π=2(3π−2)+3jest równoważne równaniu 12π=5
zad5 oceń prawdziwość zdań
A.rozwiązaniem układu równań −π+y=π+y=0 jest para liczb (π,y)=(−3,3). PRAWDA/FAŁSZ
B rozwiązaniem układu równań− 2a−3b=12−3a+2b=−13 jest para liczb(π,y)=(3,−2) PRAWDA/FAŁSZ
C rozwiązaniem układu równań− −2π+5y=−19π+y=−5 jest pra liczb (π,y)=(−2,−3) PRAWDA/FAŁSZ
PROSZĘ O POMOC

I O OBLICZENIA NIE ROZUMIEM TEGO:( potrzebuje to na dzisiaj