oblicz wartości funkcji
podkarpacie: oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego alfa:
sis alfa =12/13
cos alfa = 2/5
tg alfa = 8/15
24 maj 14:24
24 maj 14:29
5-latek: | | 1 | | 1 | | 1 | |
wiemy z e 1+ctg2α= |
| to sin2α= |
| to sinα= √ |
| |
| | sin2α | | 1+ctg2α | | 1+ctg2α | |
cosα=
√1−sin2α
24 maj 14:39
podkarpacie: Nie wiem nic z tego co napisałeś.Po prostu nie rozumiem.
24 maj 15:24
Janek191:
| | 12 | |
1) sin α = |
| i α ∊ ( 0o , 90o) |
| | 13 | |
więc
z wzoru sin
2 α + cos
2α = 1
mamy
| | 12 | | 169 | | 144 | | 25 | |
cos2α = 1 − sin2 α = 1 − ( |
| )2 = |
| − |
| = |
| |
| | 13 | | 169 | | 169 | | 169 | |
więc
oraz
| | sin α | | 12 | | 5 | | 12 | | 13 | | 12 | |
tg α = |
| = |
| : |
| = |
| * |
| = |
| |
| | cos α | | 13 | | 13 | | 13 | | 5 | | 5 | |
| | cos α | | 1 | | 5 | |
ctg α = |
| = |
| = |
| |
| | sin α | | tg α | | 12 | |
24 maj 15:33
Janek191:

3) x
2 = 8
2 + 15
2 = 64 + 225 = 289
x =
√289 = 17
więc
24 maj 15:49
Eta:
24 maj 15:53
podkarpacie: Dzięki serdeczne .
24 maj 16:38
5-latek: np. post 14:29
Znasz przecie z jedynke trygonometryczna
sin
2α+cos
2α=1
cos
2α=1−sin
2α
to cosα=
√1−sin2α (bo kąt ostry
Pominalem te wszystkie pbliczenia bo uznałem ze wiesz o tym
| | sinα | |
Dlatego znając sinα możesz od razu wyliczyć tgα= |
| = U{sinα}{√1−si2α |
| | cosα | |
Tak samo jeśli masz dany cosα to z jedynki mamy sinα=
√1−cos2α i to powinno być wiadome
(bez zadnego obliczania
Wobec tego bez obliczania sinusa (bo man jest niepotrzebny możemy policzyć tangens
| | sinα | |
tgα= |
| = U{√1−cos2α{cosα} |
| | cosα | |
Jednak Ty bajdziej chyba potrzebowales samych obliczen
24 maj 19:48
5-latek: Poprawie ma być
| | sinα | | sinα | |
tgα= |
| = |
| jeśli znamy sinα |
| | cosα | | √1−sin2α | |
lub
| | sinα | | √1−cos2α | |
tgα= |
| = |
| jeśli znamy cosα |
| | cosα | | cosα | |
24 maj 19:53
J:
mała uwaga .... jeśli kąt jest ostry
24 maj 19:56
5-latek: Tak
J 
Bo chciał dla kąta ostrego
24 maj 20:00
J:
OK
24 maj 20:00
5-latek: Jeszcze powinny być takie wzory znane (tylko kto ich teraz uczy
| | 1 | |
cosα= |
| do zadania nr3 |
| | √1+tg2α | |
Znasz tylko tgα
24 maj 20:05
Roksana : sin2= 5/13
12 kwi 12:03
6latek: sin2 z duzym przyblizeniem to sin115
o
| | 5 | |
sin115o=cos25o=0,9063≠ |
| |
| | 13 | |
12 kwi 12:57
Chińska podróba 6-latka:
6−latek , jako stary rozwiązywacz powinieneś przyjąć hipotezę że użytkownik Roksana miała na
myśli
sinα=5/13 , zwłaszcza mając na uwadze że trójkąt 5,8,13 jest prostokątny
12 kwi 13:09
Chińska podróba 6-latka: oczywiście 5,12,13
12 kwi 13:10
blabla:
12 kwi 13:13
Chińska podróba 6-latka: bla bla , pamiętasz to :

?
12 kwi 13:15
6latek: Powiem Ci tak ;
Kobieta zawsze ma na myśli to co mówi
Bez zadnych niedomówień i podtekstow
12 kwi 13:17
Chińska podróba 6-latka:
a ja Ci powiem tak : nie rozumiem kobiet i dlatego je lubię , bo one nawzajem świetnie siebie
rozumieją i dlatego się nienawidzą
12 kwi 13:18
6latek: Zwłaszcza jak jedna drugiej strzeli
12 kwi 13:21
6latek: Ale tak naprawde to nie trzeba kobiety rozumiec
nalezy poprostu przy niej być .
Wtedy masz siódme niebo
12 kwi 13:26