Uprość wyrażenia/ Rozwiąż zadania
Wojtus: 1.Uprość wyrażenia:
a)
8x3+4x2
__________
(x−4)(2x+1)
b)
x2−4x−4
________
x2−3x−2
c)
9x4−16x2
_________
x2(3x−4)
Zadanie 2.
Wykonaj działania:
a)
3x2 + 1
___ __
x−2 x+2
b)
x2−2x+1*3x / x2
_____________
x−1 x−1 x−1
25 maj 16:20
25 maj 16:21
J:
| | x2(9x2 − 16) | | x2(3x+4)(3x−4) | |
c) = |
| = |
| = ... ? |
| | x2(3x−4) | | x2(3x−4) | |
25 maj 16:46
5-latek: Jeśli się kolega odezwie to mu pomoge
W innym wypadku nie
25 maj 16:49
Wojtus: Niestety ale matematyka to dla mnie ciemna strona
25 maj 17:36
5-latek: Żadna ciemna strona .
Już był taki album Pink Floyd (Ciemna strona księżyca(1973r wiec dość ciemnych stron
Zadanie nr 1 a)
Zreszta dotyczy wszystkich zadań Napisz zalozenia co do mianownika (czemu nie może rownac się
mianownik
25 maj 17:40