ciąg arytmetyczny
Ola : Witam mam problem z zadaniem wychodzi mi zły wynik delty mógłby ktoś sam przeliczyć .
Zadanie Wyznacz x wiedząc ,że liczby 3x−4, x2+1 , x2+2x tworzą ciąg arytmetyczny .
25 maj 21:54
Bogdan:
Ciąg arytmetyczny (an): a1 = 3x − 4, a2 = x2 + 1, a3 = x2 + 2x
2a2 = a1 + a3
25 maj 21:57
Ola : Liczę z tego wzoru ale nie chce mi prawidłowa delta
25 maj 22:01
Ola : Δ=7 ?
25 maj 22:08
Bogdan:
2x2 + 2 = x2 + 5x − 4 ⇒ x2 − 5x + 6 = 0, Δ = 1
25 maj 22:29
Ola : czyli nie można wyliczyć x1 i x2 ?
25 maj 22:38
Ola : Czyli nie można wyznaczyć x ?
25 maj 22:40
Bogdan:
a dlaczego nie można?
25 maj 22:46
Ola : Zrobiłam wyszło mi x1 =2 i x2=3
25 maj 22:49
Bogdan:
ok
25 maj 22:50
Ola : Dzięki za pomoc
25 maj 22:50