Zadanie z funckją wymierną
hs: Dla jakiej wartości parametru m funkcja f(x)=(12)(m−2mx−x2) ma zbiór wartości y∊<1;∞) ?
25 maj 19:37
hs: f(x)=(12)m−2mx−x2
25 maj 19:38
hs: ,
25 maj 20:04
hs: funkcją wykładniczą *
25 maj 20:17
hs: Pomoże jakaś dobra duszyczka ?
25 maj 20:25
hs:
25 maj 20:53
hs: hejj
25 maj 21:01
pigor: ..., np. tak :
f(x) ≥ 1 ⇔ (
12)
m−2mx−x2 ≥ 1 ⇔ 2
x2+2mx−m ≥ 2
0 ⇔
⇔ x
2+2mx−m ≥ 0 ⇔ Δ ≤ 0 ⇔ 4m
2+4m ≤ 0 ⇔ m(m+1) ≤ 0 ⇔
⇔ −1 ≤ m ≤ 0 ⇔
m∊ <−1; 0>. ...
25 maj 21:07
hs: A dlaczego Δ ≤0? Skąd to założenie ?
25 maj 21:19
pigor: .., bo nierówność
x
2+2mx−m ≥ 0 ( nieujemne − większe lub równe zero) ⇔
⇔ parabola L−ewej strony nierówności dla każdego x leży nad osia OX,
albo ma z nią dokładnie 1 punkt (wierzchołek paraboli) wspólny i ... tyle . ...
25 maj 21:29
hs: Zbiór wartości jest od <1;∞), gdyby było załóżmy <4;8> to powstałyby mi dwa równania :
Δ≥2 i Δ≤3 bo 4=22 i 8=23
tj. 4m2+4m≥2 i 4m2+4m≤3
Dobrze rozumiem ?
25 maj 21:38
hs: ?
25 maj 22:34